Pe 1 septembrie incepe noul An Bisericesc

Ziua de 1 septembrie are o semnificatie deosebita pentru crestinii ortodocsi, fiind inceputul anului nou bisericesc.

Obiceiul calcularii anului eclezial, numit si Indiction, incepand cu prima zi de toamna vine din Antichitate.

Dupa traditia mostenita din Vechiul Testament, 1 septembrie este ziua in care a inceput crearea lumii si, in acelasi timp, momentul in care Mantuitorul a inceput propovaduirea Evangheliei Sale.

Praznicul Anului Nou bisericesc s-a asezat de catre Sfintii Parinti la Sinodul I de la Niceea, cand marele imparat Constantin, biruind pe Maxentiu prigonitorul, a innoit si a luminat toata lumea cu dreapta credinta, dezradacinind praznicele paginesti. Astfel a izbavit pe crestini de jugul greu al persecutiilor, schimband intelesul vechi al Indictionului.

Sfintii Parinti au randuit sa se praznuiasca Anul Nou bisericesc ca un inceput al mantuirii crestinilor, aducandu-ne aminte de intrarea lui Hristos in mijlocul adunarii evreilor si de vestirea din cartea lui Isaia a "anului Domnului bine primit". Asadar, nu praznuim praznicul Legii Vechi in prima zi a lunii septembrie, ci praznuim intrarea Domnului, cand singur datatorul Legii S-a aratat pe Sine lumii, pogorandu-Se din cele de sus si purtand in Sine pe Duhul Tatalui.

Anul bisericesc se imparte in trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul si Penticostarul.

Randuielile tipiconale prevad citirea unor rugaciuni de multumire pentru anul care a trecut si de cerere pentru cel care urmeaza.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

31 August 2012

Vizualizari: 468

Voteaza:

Pe 1 septembrie incepe noul An Bisericesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE