Pelerinaj in Duminica Sfintilor Romani la Manastirea din Calapodesti

Duminica va fi slujba arhiereasca la manastirea „Sf. Cuv. Antipa Athonitul” din Calapodesti. Nume de localitate ce nu spune nimic multora dintre noi, satul Calapodesti a intrat in circuitul valorilor spirituale ortodoxe universale, datorita Sfantului Antipa, nascut pe aceste meleaguri si care, pentru sfintenia vietii sale, este cinstit astazi de toata Ortodoxia.

Ca si in ianuarie, sute de bacauani sunt asteptati in Duminica a doua dupa Rusalii sa participle la evenimentele religioase din satul ce a dat lumii unul dintre cei mai cunoscuti sfinti ai veacului al XIX-lea.

Si anul acestea, in mijlocul pelerinilor se va afla Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. „De cand s-a deschis manastirea de la Calapodesti inchinata Sf. Antipa de la Calapodesti, originar din acel sat, s-au impropriat doua hramuri. Mai intai cel din 10 ianuarie, cand este praznuit sfantul, si, al doilea hram, cand iarasi se face pelerinaj in acel loc, in Duminica Tuturor Sfintilor Romani, care urmeaza dupa Duminica Tuturor Sfintilor”, ne-a explicat parintele Pahomie Parfene, staretul manastirii de la Calapodesti.

Dupa cum se stie, Sfantul Antipa de la Calapodesti este singurul roman athonit praznuit de Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Ortodoxa Rusa si Sfantul Munte Athos, care a fost trecut in randul sfintilor printr-o canonizare spontana, venita indata dupa trecerea sa la cele vesnice, ceea ce constituie si un temei pentru recunoasterea sfinteniei sale de catre biserica stramoseasca. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat pe Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti in anul 1992.

PS Episcop Ioachim Bacauanul a scris slujba acestui sfant pe care bisericile o citesc in ziua de serbare, 10 ianuarie.

Sursa: epr.ro
 

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 338

Voteaza:

Pelerinaj in Duminica Sfintilor Romani la Manastirea din Calapodesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE