Manastirea Sfanta Cruce din Toronto in frunte cu P. Arhim. Nicolas Giroux dimpreuna cu ierodiaconul Mardarie organizeaza de trei ani pelerinajul la moastele Sf. Ana, mama Maicii Domnului, care se gasesc in Basilica Sf. Ana din apropierea orasului Quebec.
Prima zi, dupa un parcurs lung de cateva ore, s-a incheiat spre seara prin popasul facut la Basilica Notre Dame du Cap (Trois Rivieres) la jumatatea drumului dintre Montreal si Quebec. Basilica si locul sunt foarte cunoscute ca locuri de pelerinaj in zona provinciei Quebec. In seara aceleeasi zile credinciosii au parcursul drumul Crucii ascultand cateva din meditatii scurte despre viata Mantuitorului. Apoi impreuna cu celelalte grupuri de pelerini prezenti s-a participat la procesiunea comuna.
A doua zi s-a citit Acatistul Maicii Domnului si s-a savarsit Sf. Liturghie de catre PS Ioan Casian de Vicina, episcop – vicar, dimpreuna cu arhim. Nicolas Giroux si ierodiac. Mardarie. In dupa-amiaza zilei de sambata grupul de pelerini s-a indreptat spre Quebec in apropierea caruia se gaseste Basilica adapostind moastele Sf. Ana. Sambata seara credinciosii si-au dat intalnire in fata basilicii. Inainte de a se inchina moastelor Sf. Ana grupul a putut admira frumusetea basilicii cu multe accente bizantine in arhitectura si decoratia interioara, dar au putut simti si pacea izvorata din sfintenia locului. Grupul de pelerini s-a rugat si a meditat din nou la semnificatia faptelor si vietii Mantuitorului dupa care toti au luat parte la procesiunea traditionala.
Duminica dimineata s-a citit Acatistul Sf. Parinti Ioachim si Ana urmat de savarsirea Sf. Liturghii de catre PS Ioan Casian de Vicina dimpreuna cu Arhim. Nicolas Giroux si ierodiac. Mardarie. In dupa-amiaza zilei de duminica credinciosii au putut vizita cascada Montmorency din apropiere dupa care s-a plecat din nou spre Trois Rivieres pentru a ramane peste noapte. Luni dimineata s-a plecat spre Montreal pentru a vizita oratoriul Sf. Iosif dupa care a urmat intoarcerea la Toronto.
Basilica Sf. Ana are trei relicve ale mamei Maicii Domnului. Prima parte a fost adusa pe 12 martie 1670 de catre episcopul Francois de Laval. A doua parte (parte din antebrat) a fost primita pe 26 iulie 1892 de catre episcopul Joseph – Calixte Canac – Marquis de la basilica Sf. Pavel din Roma ca dar al papei Leon XIII. A treia parte importanta a fost adusa pe 3 iulie 1960 ca dar al papei Ioan al – XXIII –lea.
Sursa: romarch.org
.
-
Pelerinajul - intelesul si folosul pelerinajului
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Pelerinajul - dimensiune a spiritualitatii ortodoxe
Publicat in : Editoriale -
Pelerinajul Copiilor. In Saptamana Luminata, impartasiti copiii la Ierusalim!
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.