Pelerinaj si rugaciune la Ciumarca satului Godeanu

Vineri, 12 iulie, credinciosii mehedinteni din satul Godeanu praznuiesc Ciumarca, o sarbatoare lasata de insusi Sfantul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei. Programul manifestarilor va incepe la ora 09.00 cu Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de arhierei, preoti si diaconi.

Se va merge in procesiune de la poalele dealului Chiciora si pana in varful acestuia, unde se vor ruga laolalta ierarhi, preoti si credinciosi.

Raspunsurile stranei vor fi date de catre corul Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei.

Credinciosii care doresc sa participe la acest eveniment o pot face adresandu-se preotilor de la parohii care organizeaza pelerinaj la aceasta zi de sarbatoare.

Ciumarca reprezinta o zi speciala ce se tinea pentru apararea de ciuma. Aceasta a fost instituita de Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, care ajungand in satele Mehedintiului a constatat ca acestea erau bantuite de ciuma, o boala molipsitoare foarte periculoasa. Sfantul mergea prin sate in zilele de vineri, facea rugaciuni impreuna cu toti locuitorii ca molima sa ia sfarsit.

Randuiala se pastreaza si astazi. Astfel, fiecare sat de deal si de munte din Mehedinti tine aceasta sarbatoare denumita ciumarca, la data stabilita pentru fiecare zona.

Sursa: episcopiaseverninului.ro

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2013

Vizualizari: 231

Voteaza:

Pelerinaj si rugaciune la Ciumarca satului Godeanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE