In data de 4 iunie 2012, la sarbatoarea Preasfintei Treimi, in Arhiepiscopia Dunarii de Jos a avut loc cea de a XVIII-a editie a pelerinajului tinerilor liceeni la manastirea din codrii Buciumenilor, care-si serbeaza hramul.
Manifestarile pastoral misionare au debutat, cum era si firesc, cu oficierea Sfintei Liturghii de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian la Altarul „cu vitralii foșnitoare“ din padurea Buciumeni. Moment de mare profunzime duhovniceasca, hramul Manastirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administratia eparhiala și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit sa intre in comuniune euharistica cu Chiriarhul Dunarii de Jos.
In cuvantul de invatatura, Chiriarhul Dunarii de Jos a indemnat pe cei prezenti sa constientizeze prezenta Mantuitorului Iisus Hristos in „acest spatiu al codrilor Buciumenilor care intruneste toate conditiile pentru a fi numit Rai. El s-a descoperit noua cu scopul de a ne deschide inimile si sufletele ca si florile de inceput de vara. Soarele si caldura de dupa ploaia binecuvantata, prezenta preotilor si a pelerinilor, toate sunt daruri de la Hristos Domnul pe care trebuie sa le primim (.) Potriviti-va ceasul inimii dupa cuvantul „Evanghelie”! Fara Hristos si Evanghelie brazda sufletului ramane uscata. Dar ceea ce este ploaia calda de vara peste brazda uscata a pamantului, aceea este pentru suflet ploaia harului Duhului Sfant, anume Vestea cea Buna sau Evanghelia!”
Intre tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numarat si premianti din grupele de copii care au participat anul acesta la programul catehetic-national „Hristos impartasit copiilor“ si care au derulat proiectul social „Copilul invata iubirea lui Hristos“.
La finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, intr-un cadru deosebit de solemn, a oferit diplome si premii celor mai bine clasati la respectivele concursuri.
Dupa traditionala agapa din mijlocul padurii pentru care au trudit inimoasele maici ale Manastirii Buciumeni si la care au fost invitati toti tinerii liceeni, s-au format binecunoscutele grupuri de cateheza in centrul carora s-au aflat preacucernicii parinti slujitori si profesorii de religie, Inltpreasfintia Sa trecand pe la fiecare cerc de dialog, provocand tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea in randul liceenilor si al persoanelor din segmentul de varsta pe care aceștia il reprezinta. Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodala propusa pentru acest an, anume „2012 – Anul Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana“. S-a urmarit prezentarea invataturii crestine despre Taina Sfantului Maslu, folosindu-se argumente patristice, texte liturgice si exemple reale, concrete din viata Bisericii Ortodoxe Romane, in general si din activitatea Arhiepiscopiei Dunarii de Jos si a parohiilor din cuprinsul ei, in special.
De asemenea a fost abordata problematica mult mai larga legata de boala, sanatate, asistenta sociala astazi și deschiderea generoasa a tanarului pentru ingrijirea/incurajarea semenului aflat in boala si suferinta.
Fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunarii de Jos cate un exemplar din revista eparhiala „Calauza ortodoxa“, „Cartea de rugaciuni pentru tineri“ si iconise, imprimate in Tipografia „Candela cuvantului“ a Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.
Mult dupa orele amiezii a fost organizat un scurt moment de concluzie, monitorizat de Inaltpreasintitul Parinte Arhiepiscop la altarul din padure, dupa care tinerii, insotiti de profesorii de religie sau preotii organizatori au fost condusi catre autocare pentru a se intoarce catre casele lor.
Sursa: edj.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.