2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu

2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu Mareste imaginea.

Anul 2012 a fost declarat de Patriarhia Romana "An omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor".

In Taina Maslului credinciosul bolnav primeste in chip nevazut harul vindecarii sau alinarea durerii trupesti, intarire sufleteasca si iertarea pacatelor prin ungerea cu untdelemn sfintit. Daca uneori bolnavul nu primeste vindecare de boala in care se afla, nu inseamna ca scopul Maslului nu a fost atins. Aceasta taina aduce o usurare a suferintei fizice si o intarire a sufletului prin stergerea pacatelor uitate si nemarturisite. Chiar daca vindecarea trupeasca nu este garantata, Taina Maslului aduce celui bolnav pace sufleteasca si putere de a-si purta fara revolta propria boala.



Daca boala nu dispare in urma savarsirii acestei taine, inseamna ca boala are un sens. Ea poate fi calea prin care Dumnezeu a ales sa I se comunice celui bolnav. Si nu de putine ori, multi bolnavi au ajuns sa-L descopere pe Dumnezeu in propria lor suferinta. In aceste situatii boala a deschis o alta lume, care mai inainte era nevazuta. Alteori, Dumnezeu ne cheama sa crestem in asemanarea cu El prin rabdarea bolii.

La Taina Sfantului Maslu sunt chemati si cei care sunt sanatosi trupeste, caci ea daruieste nu doar vindecare trupeasca, ci si sufleteasca. Si cum niciun om nu este lipsit de pacat, se cuvine sa participe cat mai des si cei care nu sunt bolnavi fizic. Aceasta taina aduce o putere sporita in biruirea patimilor care au pus stapanire asupra noastra.

Materia centrala a Tainei Maslului este untdelemnul. Insa oamenii sunt obisnuiti sa aduca la aceasta taina pe langa untdelemn si faina si paine. Faina binecuvantata este folosita de crestini pentru prepararea unor turte pentru cel bolnav.

Taina Maslului se savarseste de regula in zilele de luni, miercuri si vineri, dar ea poate fi facuta si in alte zile, daca nevoia o impune. De dorit este ca aceasta taina sa aiba loc in biserica, in prezenta bolnavului. In cazul in care acesta nu poate fi adus in biserica, Maslul poate fi efectuat si la patul bolnavului.

In nicio alta taina, Biserica nu conditioneaza validitatea ei de participarea a cel putin doi preoti. De altfel, in unul din textele din Scriptura in care se mentioneaza Taina Sfantului Maslu, se vorbeste de preotii Bisericii si nu de un preot: "De este cineva bolnav intre voi, sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si-l va ridica pe el Domnul si de va fi facut pacate, se vor ierta lui" (Iacob 5, 15).

In incheiere doresc sa precizez ca Taina Maslului nu este savarsita pentru a aduce moartea celui bolnav, cum adeseori se crede.
Momentul mortii este hotarat de Dumnezeu si nu poate fi produs prin aceasta taina.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 6323

Voteaza:

2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasa NastaPostat la 2012-01-04 18:16

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma si ma mantuieste pe mine multpacatoasa! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE