Invatatorul Viorel Dolha este recunoscut atat in Arad, cat si in Valea Timocului ca un aparator si sprijinitor al romanilor timoceni.
Actiunile sale si initiativele avute pana acum nu au ramas fara ecou. Dovada o face fapul ca deputatul de Arad Constantin Igas a auzit glasul invatatorului si si-a insusit problemele timocenilor aducandu-le la Bucuresti si punandu-le, si el, pe masa responsabililor de la Ministerul Afacerilor Externe si a Guvernului Romaniei. Deputatul de Arad a avut deja cateva interventii pe aceasta tema insa raspunsurile nu sunt pe masura asteptarilor. Viorel Dolha trimite un apel pe adresa redactiei, un apel destinat romanilor de pretutindeni, pentru a se face zid in jurul preotului Bojan din Malainita si a face cazul sau cat mai cunoscut la toate forurile internationale la care asociatiile romanesti au acces.
„La inceputul lunii ianuarie 2006, romanul timocean Mirco Paunovici din satul Prostinat a fost vizitat si interogat de politie. Acesta donase un teren pe care s-a sfintit un loc pentru o alta biserica ortodoxa romaneasca din Valea Timocului. In 8 ianuarie romanii din Postinat s-au adunat la o slujba ortodoxa in aer liber, pe un ger naprasnic in jurul crucii sfintite. Cu toate ca aceasta slujba fusese anuntata la politia din Svilainat cu adresa nr. 212-4-2/06, in 09.01.2006, politia a descins in casa omului timorandu-l si anchetandu-l asupra a ceea ce nici nu poate fi mai firesc: participarea la liturghia de duminica. Unde mai pui ca aceasta si fusese anuntata la politie tocmai ca sa nu fie suspiciuni? Unde s-a pomenit sa te rogi si sa mai si fii anchetat? Unde?! In Serbia! De ce? Fiindca unii romani se incapataneaza sa se roage mai nou in limba lor.
Episcopul sarb Iustin al Timocului este cel care da tonul si care face presiuni pentru ca singura biserica romaneasca din zona, inaltata la Malainita, sa fie demolata ori trecuta sub jurisdictia lui. Cu atat mai mult nu isi doreste sa se ridice si celelalte doua biserici pe locuri deja sfintite. Preotul roman Boian Alexandrovici este purtat prin tribunale pe aceasta tema. In dosarul penal nr. K 440/05 privind ridicarea bisericii din Malainita a fost ultima data citat in 12 dec. 2005, procesul fiind amanat pe 17 februarie 2006 ora 10 la Tribunalul Negotin. Daca nu poate darama biserica, episcopul sarb Iustin vrea sa o lase fara preot fortand mana justitiei sa il condamne penal. Pai, ce ati vrea, si biserica si preot?! Ar fi prea mult!
Nu trebuie sa mai repetam ca si dreptul de a practica religia in limba materna si cel de a studia limba materna in scoli si cel de a tipari carti si reviste in limba proprie sunt garantate de legislatia sarba. Si ce daca? In realitate zero pe toata linia in ce priveste romanii timoceni. Li s-a scris pe usa „Mars din Serbia“, li s-au spart geamurile si li s-a interzis un parastas. Tot mai sper ca liderii politici sarbi responsabili si intelectualii sarbi veritabili sa dea tonul cerand aplicarea legii in Serbia. Mi-ar placea sa ceara ei chiar in preajma procesului din 17 februarie incetarea hartuirii celui care a „pacatuit” ridicand o biserica. Ar face onoare neamului lor. Sper insa ca oficialitatile romane sa isi faca public protestul fata de incalcarile drepturilor acestor romani si sa monitorizeze cu atentie tratamentul la care sunt supusi conationalii nostri. Ungaria reclama la toate cancelariile si daca doi sarbi chercheliti canta prea tare la fereastra vreunui maghiar din Voivodina. Bucurestiul trebuie sa-si faca auzita vocea in preajma procesului preotului Boian din 17 februarie.
In fata prigoanei declansate impotriva acestui apostol al neamului romanesc, vinovat pentru ca vrea sa slujeasca in limba materna, presa, societatea civila, corpul preotesc roman, preotii din Banatul Sarbesc si fiecare roman au datoria morala de a fi alaturi de Boian Alexandrovici in ziua procesului. A venit vremea ca romanii persecutati sa nu se mai simta singuri. Sta in puterea noastra sa-i facem pe romanii/valahii timoceni sa simta ce inseamna sintagmele “frati” si “Tara Mama”. Parintele Boian poate primi sprijinul moral la adresa de email bojanng@beotel.yu , iar pentru ca hartuirea penala a parintelui sa nu se concretizeze este nevoie ca la adresa Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului-Serbia, la adresa biserkos@eunet.yu sau telefon (+381 11) 30 32 408; (+381 11) 26 37 116 ;(+381 11) 26 37 294; (+381 11) 26 37 914; (+381 11) 26 36 429 (fax) sa se trimita un numar cat mai mare de apeluri. Vocea fiecaruia dintre noi este vocea neamului nostrum”.
Reamintim cititorilor RGN ca pe situl www.rgnpress.ro exista o petitie on line la care au semnat deja si si-au spus opiniile peste 1400 de persoane, atat romani din tara, cat si din afara granitelor, care protesteaza impotriva deciziei de demolare a primei bisericute romanesti de pe Valea Timocului sarbesc.
Arad, Romania/Romanian Global News
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.