PF Teoctist a fost inmormantat dupa randuiala calugareasca

 

 

Astazi, 3 august, PF Teoctist a fost inmormantat dupa randuiala calugareasca. Dupa savarsirea Sfintei Liturghii si dupa finalizarea sedintei comemorative a avut loc slujba de inmormantare. Episcopii au luat pe umeri sicriul cu trupul neinsufletit al PF Teoctist si impreuna cu cortegiul au inconjurat  Catedrala patriarhala,  facand cate o ectenie in fata altarului si a celor doua strane. Dupa aceea, PF Parinte Patriarh a fost dus in Catedrala Patriarhala pentru a fi inhumat. Slujba de inmormantare dupa randuiala calugareasca difera foarte putin fata de cea a mirenilor, iar diferentele sunt mai mult de ordin liturgic.



PF Teoctist a fost inmormantat dupa randuiala calugareasca

 

In randuiala slujbei de inmormantare a calugarilor, se mentioneaza "pe arhiereul raposat mai intai il spala numai cu apa cu buretele crucis, ca la Sfantul Botez: la frunte, la ochi, la buze, la piept, la maini si la genunchi, apoi, ca pe cel ce este cu totul sfintit, il imbraca cu hainele curate ale schimei sale calugaresti si asa incingandu-l pe deasupra il imbraca cu vesmintele arhieresti. Apoi i se pun incaltaminte noi in picioare, iar in maini i se pune Sfanta Evanghelie, ca unul ce a vietuit dupa Evanghelie si si-a dat sufletul lui Dumnezeu".

PF Teoctist a fost inmormantat dupa randuiala calugareasca

 

Slujba de inmormantare va fi urmata de procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale. Sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist va fi scos din Catedrala Patriarhala si va fi purtat de opt episcopi - PS Nicodim - episcopul Severinului si Strehaiei, PS Galaction - episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Sofronie - episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, IPS mitropolit Teofan - Mitropolitul Olteniei, PS Ioan - episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie - episcopul Giurgiului, PS Petroniu Salajanu - arhiereu vicar al Oradei si PS Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Maramuresului si Satmarului.

PF Teoctist a fost inmormantat dupa randuiala calugareasca


La funeralii au fost date onoruri militare.

 

Pe placa ce acopera mormantul PF Teoctist, de doi metri lungime, 85 de centimetri latime si 15 centimetri grosime, sta scris: "vrednic calauzitor al Ortodoxiei romanesti in vremuri tulburi si la rascruce de vremuri".

.

03 August 2007

Vizualizari: 4440

Voteaza:

PF Teoctist a fost inmormantat dupa randuiala calugareasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE