Pomenirea Sfantului Grigorie Decapolitul

La 20 noiembrie, Biserica noastra il pomeneste pe Cuviosul Grigorie Decapolitul, ale carui sfinte moaste se afla la Manastirea olteana Bistrita. Monah imbunatatit, acesta a trait la cumpana veacurilor al VIII-lea si al IX-lea.

„Sfantul Grigorie Decapolitul s-a nascut in sud-estul Asiei Mici, in Irinopolis, in tinutul Decapole pe la anul 780-790 intr-o familie crestina, cinstitori de Dumnezeu si iubitor de Biserica.

Sfantul atunci cand a crescut pana la varsta adolescentei a urmat scolile timpului si a dorit sa marturiseasca pe Hristos si sa imbratiseze viata monahala in ciuda dorintei parintilor de a-l casatori. Astfel, el s-a retras in muntii Isauriei pentru meditatie, pentru citirea Sfintelor Scripturi si pentru rugaciune”, a explicat pentru TRINITAS TV Preasfintitul Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului

Renumit in tot Bizantul pentru curatia vietii sale, Sfantul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul la 20 noiembrie, in anul 842, fiind inmormantat la o manastire din Constantinopol. Cinstitele sale moaste au fost aduse la Manastirea valceana Bistrita la sfarsitul secolului al XV-lea.

Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950. Un fragment din cinstitele sale moaste se afla si la Biserica „Hagiu” din Capitala.

Sursa: basilica.ro
 

.

19 Noiembrie 2011

Vizualizari: 177

Voteaza:

Pomenirea Sfantului Grigorie Decapolitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE