Pomenirea Sfantului Mucenic Iuliu Veteranul in Biserica Ortodoxa Romana

Sfantul Mucenic Iuliu, trecut astazi in calendar ca Iuliu Veteranul, era originar din Durostorum (Silistra de azi). Traco-roman prin sange si crestin prin credinta, acesta a patimit pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu, care pornisera o prigoana impotriva crestinilor, printre altele hotarand sa indeparteze din armata romana pe toti soldatii crestini.

Totodata, el a fost contemporan si cu Sfintii Mucenici Pasicrat si Valetin.

Astfel, la Durostor, in provincia Moesia Inferior, a fost dus la judecata in fata dregatorului locului, Maxim, si acest soldat veteran, pe nume Iuliu, care a fost acuzat ca nu vrea sa asculte de poruncile imparatilor si sa jertfeasca zeilor. Maxim a cautat sa-l induplece cu blandete pe veteranul soldat sa jertfeasca zeilor, aratandu-i ca nu este mare lucru sa faca aceasta, si ca daca va jertfi, se va bucura de o leafa substantiala. Iuliu insa s-a impotrivit la toate acestea, aratand ca nu banii satanei il va determina sa se lepede de credinta sa cea intru Hristos. Apoi a avut loc o discutie intre Maxim si Sfantul Mucenic, din care a reiesit faptul ca pentru Iuliu este mai de pret sa moara pentru Hristos, decat sa tina seama de legile pagane care indemnau la cinstirea zeilor.

Vazand Maxim curajul si neclintirea lui Iuliu in credinta, a poruncit ca sa i se taie capul Sfantului. Astfel, in anul 304, s-a pus capat vietii pamantesti a acestui veteran ostas in oastea lui Hristos, Care l-a rasplatit pe Sfantul Mucenic cu cununa maririi dumnezeiesti. 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa de lucru din 20 iulie 1992, a hotarat generalizarea in intreaga Biserica Ortodoxa Romana si inscrierea in calendarele tuturor eparhiilor la datele de praznuire statornicite a sfintilor de neam roman care au vietuit, au propovaduit si au suferit martiriul pentru dreapta credinta in spatiul carpato-danubiano-pontic si a sfintilor de alte neamuri care au predicat si au fost martirizati in partile noastre.

Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Mai 2013

Vizualizari: 267

Voteaza:

Pomenirea Sfantului Mucenic Iuliu Veteranul in Biserica Ortodoxa Romana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE