Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului, care preceda sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, e randuit de Biserica spre aducerea aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare si de postul cu care ea insasi, dupa traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice. De ce crestinii trebuie sa tina acest post al Adormirii Maicii Domnului? Acest post este important pentru ca este inchinat unei persoane care a avut un rol esential pentru istoria mantuirii.

Biserica inca din timpul vietii ei, dar si dupa adormire, a cinstit-o in mod deosebit, i-a inchinat rugaciuni, a alcatuit cantari, in iconografie a fost asezata pe bolta altarului, avand pe Pruncul Sfant in brate. De asemenea, ea este reprezentata in icoana alaturi de Sfantul Ioan Botezatorul in fata tronului ceresc al Dreptului Judecator, aratand rolul ei de pururea rugatoare si mijlocitoare pe noi. De aceea, se cuvinte ca noi sa-i cerem mereu ajutorul, dar mai ales sa ii urmam vietuirea. Noi postim acum tocmai pentru a dobandi virtutile pe care le-a avut Maica Domnului, ascultarea, smerenia, rugaciunea, dar mai ales sa devenim salas al Fiului lui Dumnezeu, asa cum a fost si ea. Trebuie sa o rugam sa ne daruiascasi noua puterea vointei sale de a spune ,,da" vointei lui Dumnezeu.

Se lasa sec in seara zilei de 31 iulie, iar cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte; de asemenea, postul se prelungeste si in ziua sarbatorii insesi, daca aceasta cade miercurea sau vinerea, facandu-se dezlegare la untdelemn, peste si vin.

Postul Santa-Mariei este mai usor decat al Patruzecimii, dar mai aspru decat al Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli.

Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) si invatatura pentru posturi din Ceaslovul mare (ed. cit., p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea si vinerea, pana la Ceasul IX, cand se consuma mancare uscata; martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se dezleaga la untdelemn si vin. La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la Fata), in orice zi ar cadea, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin, dar in Pravila mare (glava 385) se da dezlegare la vin si untdelemn nu numai pentru sambete si duminici, ci si pentru marti si joi. in timpul acestui post se citesc in bisericile manastiresti, zilnic (alternativ), cele doua Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.

31 Iulie 2014

Vizualizari: 365

Voteaza:

Postul Adormirii Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE