Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare

Postul Sfintelor Pasti, cunoscut si sub denumirea de Postul Mare, a inceput anul acesta pe 11 martie. Este un post aspru, de pregatire pentru Sfintele Pasti. Acest post se incheie pe 27 aprilie.

In primele trei secole a existat o diversitate atat asupra felului in care se postea, cat si asupra duratei acestuia. Astfel, unii posteau o zi, altii trei zile sau o saptamana, iar alte persoane se nevoiau cu postul pana la sase saptamani inainte de Pasti.

La Sinodul I Ecumenic de la Niceea, tinut in anul 325 la Constantinopol, s-a decis ca Postul Sfintelor Pasti sa fie de sapte saptamani. Amintim ca se lasa sec in Duminica izgonirii lui Adam din rai si se posteste pana in seara Sambetei din saptamana Patimilor, inclusiv.

Biserica a hotarat, prin canoanele 49 Laodiceea si 52 Trulan, ca in timpul Paresimilor sa nu se oficieze Sfanta Liturghie decat sambata, duminica si de sarbatoarea Buneivestiri, iar in celelalte zile ale saptamanii sa se savarseasca numai Liturghia Darurilor inainte sfintite.

In cursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamana prima) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare pana spre seara, cand se poate manca putina paine si bea apa; la fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si sambata) din Saptamana Patimilor. Miercuri se ajuneaza pana seara (odinioara pana dupa savarsirea Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite), cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn.

In tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana (luni-vineri inclusiv) se mananca uscat o singura data pe zi (seara), iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin. Se dezleaga de asemenea la vin si untdelemn (in orice zi a saptamanii ar cadea), la urmatoarele sarbatori fara tinere (insemnate in calendar cu cruce neagra): Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul (24 februarie), Sfintii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, inainte-serbarea si dupa-serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie), precum si in ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie), iar dupa unii si in Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) si in Duminica Floriilor se dezleaga si la peste (cand insa Bunavestire cade in primele patru zile din Saptamana Patimilor, se dezleaga numai la untdelemn si vin, iar cand cade in vinerea sau sambata acestei saptamani, se dezleaga numai la vin).

Postul Sfintelor Pasti a fost instituit in cinstea Patimilor si Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.

Pe aceeaşi temă

11 Martie 2019

Vizualizari: 375

Voteaza:

Postul Sfintelor Pasti - Postul Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE