Pragsorul, un obicei unic


Pragsorul, un obicei unic

Duminica, 23 martie, catolicii sarbatoresc Sarbatoarea Pastelui. In Tara Motilor, mai precis la Bistra, mai poate fi intalnit un obicei vechi de mai bine de doua secole.

Pragsorul este o combinatie complexa de sarbatoare religioasa si laica, care incepe in Vinerea Mare, in timpul slujbei de Prohod si se incheie in Duminica Tomii, numita in popor Pastele Mici sau Pascutele. Petrecerea din aceasta ultima zi a sarbatorii poarta numele de Pragsorul Mic. 

Obicei catolic

Legenda spune ca Pragsorul a fost adus in Bistra pe la 1750, de la Roma, de Petru Pavel Aron, Episcop greco - catolic de Blaj, originar din comuna.

Pe de o parte, "implantarea" obiceiului tinea de exercitiul de emancipare a romanilor transilvaneni, tel fundamental al carturarilor blajeni din secolul al XVIII-lea. 

Pe de alta parte insa, era vorba si de promovarea catolicismului si convertirea populatiei la acest cult. Actiunea a avut succes atunci, la Bistra fiind consemnata una din cele mai importante comunitati greco-catolice din Apuseni. Anii comunismului au facut insa ca cei mai multi sa renunte ulterior la ritul greco-catolic. Doar cativa enoriasi varstnici s-au reintors la acest rit dupa 1990. Obiceiul a fost preluat, insa, sub patronajul bisericii ortodoxe, lucru care poate fi considerat paradoxal, dar benefic. Totusi, pentru etnografi, explicatia este relativ simpla, deoarece multe obiceiuri, mai mult sau mai putin pagane, dar practicate de o intreaga comunitate, au fost preluate si "legate" de sarbatori religioase crestine.

Unicat

In Apuseni, obiceiul se mai pastreaza doar la Bistra. Totul incepe cu formarea unei cete de 6-12 feciori necasatoriti din sat, numiti "crai". Ceata isi incepe activitatea joi, in saptamana Patimilor. Dupa ce s-au pregatit cu post si rugaciune, toti craii merg la Biserica la ora 6 dimineata, se spovedesc si se impartasesc, dupa care pregatesc partea religioasa a Pragsorului. In Vinerea Mare, dupa amiaza, craii instaleaza in curtea bisericii toaca si tevile special pregatite pentru "puscaturi" (asemanatoare artificiilor artizanale). Acestea vor ramane aici pana luni, adica in dimineata celei de a doua zile de Pasti.

In tot acest timp, toaca este pazita de catre crai, cu schimbul, ca sa nu fie furata. Daca este furata, toaca va trebui rascumparata, ceea ce inseamna ca cinstea organizarii Pragsorul revine grupului de feciori care au furat-o, dar pe cheltuiala crailor. Tot in Vinerea Mare, seara, de la ora 19.00, are loc slujba inmormantarii sau Prohodul Domnului, iar spre dimineata Sfanta Liturghie si sfintirea Pastilor. In acest timp, pana dupa inconjurarea Bisericii cu Sfantul Epitaj, care simbolizeaza Punerea in mormant a Domnului Iisus Hristos, "Mormantul Domnului" este pazit de crai, imbracati in tinuta militara si inarmati cu sulite. Garda se schimba din 10 in 10 minute, la semnul comandantului.

De la Vinerea Mare si pana in dimineata celei de a doua zile de Pasti, se bate toaca si se pusca din tevile pregatite special. In ziua de Pasti, spre seara (dupa Vecernie), in curtea bisericii este ales Primul Crai, care, dupa traditie, este feciorul care trebuie sa se casatoreasca in acel an. El este ales la propunerea celorlalti, in fata satenilor si a preotilor.  

Crai si craiese

A doua zi de Pasti, luni, dupa slujba de la Biserica, craii imbraca portul popular si, insotiti de un taraf, merg prin sat, din casa in casa, strigand: "Hop, hop, hop, vivat!". Craii invita fetele sa participe la balul organizat de ei, bal care incepe in seara aceleiasi zile. Fetele care sunt vizitate si invitate la bal ofera bani si oua rosii vizitatorilor. Cea mai darnica va fi desemnata "Prima Craiasa" a Pragsorului. Desemnarea se face de catre crai, la intoarcerea acestora din sat, la locul de desfasurare a petrecerii, comparand sumele primite de la fete. Numele Primei Craiese este tainuit pana la inceperea petrecerii, cand este aleasa din multime si condusa la Primul Crai.

Primul Crai si Prima Craiasa au onoarea sa inceapa jocul, in ritmul muzicii si sub privirile satenilor, astfel dezlegandu-se dansul, hora, cantecul si voia buna dupa Marele Post. Petrecerea dureaza pana in zori, reluandu-se in dupa-amiaza urmatoare si, la fel, in duminica consecutiva Sfintei Sarbatori Pascale.

(Mihaela Moraru)
Sursa: monitorulsv.ro

.

20 Martie 2008

Vizualizari: 999

Voteaza:

Pragsorul, un obicei unic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE