Paraclisul mitropolitan "Sfantul Ilie" din Craiova isi serbeaza sambata ocrotitorul. Cu acest prilej, credinciosii sunt asteptati sa participe la Sfanta Liturghie, oficiata de preotii si diaconii slujitori.
Sarbatoarea Sfantului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul reuneste an de an sute de credinciosi craioveni, care vin la rugaciune in vechea ctitorie a cunoscutei familii boieresti Otetelisanu.
Rol de Catedrala mitropolitana
Biserica-paraclis "Sfantul Ilie" este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult ale orasului Craiova. Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1720, prin implicarea directa a boierului Ilie Otetelisanu. Inca de la inceput a fost inzestrata cu numeroase mosii, numarandu-se printre cele mai bogate biserici ale orasului. O regasim, de asemenea, mentionata de Dionisie Fotino in "Istoria Daciei", alaturi de alte sapte manastiri ale Cetatii: "Sfantul Dumitru, a Obedeanului, a Ganescului, Sfantul Serghie, Sfantul Nicolae, a Vladoianului, a Dudului si a profetului Ilie". Desi nu exista nici un document scris care sa ateste statutul de manastire al Bisericii "Sfantul Ilie", istoricul Nicolae Iorga o aminteste din nou in randul asezarilor monahale, vorbind despre povestea unei femei care era gazduita in chiliile calugaresti de la "Sfantul Ilie". Se pare ca biserica ctitorita de boierul Ilie Otetelisanu a functionat pana in anul 1838, atunci cand, din cauza unui cutremur, vechiul turn a crapat si doi dintre stalpii de rezistenta din interior au fost avariati, lacasul devenind nesigur. In perioada Revolutiei de la 1848, aici au fost tinute slujbele pentru armata rusa, Biserica "Sfantul Ilie" indeplinind si rolul de Catedrala mitropolitana pentru o scurta perioada de timp.
Ultima biserica pictata de Gheorghe Tattarescu
Pana la cutremurul din 1838, Biserica "Sfantul Ilie" nu a suferit nici o reparatie. In perioada 1840-1841, Iordache si Grigorie Otetelisanu au refacut-o in totalitate, schimbandu-i cu totul infatisarea. Singurul element care si-a pastrat forma initiala a fost clopotnita, ea urmand sa fie daramata abia in anul 1989.
Printre mesterii care au lucrat la reconsolidarea si refacerea cinstitului lacas regasim nume celebre, ca Ionita Tamplarul, Gheorghe Ocrutui fierarul si marele pictor Constantin Lecca, cel care s-a ocupat in mod direct de zugravirea bisericii. In perioada 1892-1893, biserica a fost pictata de cunoscutul zugrav bucurestean Ioanid, sub directa supraveghere a maestrului Gheorghe Tattarescu. Sfantul lacas a fost ultima lucrare la care si-a adus contributia cunoscutul artist.
diac. Ionita Apostolache.
-
Sfantul Proroc Ilie
Publicat in : Vietile sfintilor -
Predica la Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul
Publicat in : Sfantul Proroc Ilie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.