Praznuirea Sfantului Cuvios Rafail in localitatea natala - Bursucani

In ziua de praznuire a Sfantului Cuvios Rafail, numerosi credinciosi pelerini din intreaga Eparhie a Dunarii de Jos participa la sarbatoarea inchinata sfantului, in localitatea sa natala - Bursucani, din nordul judetului Galati. Prin eforturile Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, vechiul schit din catunul Zimbru, intemeiat de catre ucenicii Sfantului Rafail, a renascut, chiar langa zidurile vechi, recent descoperite.

Dupa cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea, Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian, inconjurat de un sobor de preoti din parohiile invecinate in prezenta evlavioasa a numerosilor credinciosi din imprejurimi si nu numai.

La final au fost rostite rugaciuni de multumire si a fost savarsita slujba parastasului.

In incheiere, cei prezenti au primit iconite, pachete cu alimente, iar copiilor le-au fost oferite dulciuri si mici daruri de suflet.

Dupa traditie, pelerinii prezenti la sarbatoarea Sfantului Rafail au fost invitati la agapa frateasca, pregatita de harnicele maici de la Manastirea Adam.

***

Acest locas monahal, care avea ca ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost ridicat la marginea satului Bursucani, in anul 1793 de catre doi calugari – ieromonahii Ioasaf si Aloman - veniti de la Manastirea Rasca, judetul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnila si Iamandi. Schitul a functionat pana la 1864 ca manastire de calugarite. La secularizare, prin ordinul Ministerului de Culte, maicile, in frunte cu stareta lor, monahia Agafia Palade, au fost silite sa paraseasca schitul, cele mai multe dintre ele ajungand la Manastirea Adam.

La schit au mai ramas doar cateva maici, printre care Epraxia Iamandi si Agripina Cernat. In locuinta primeia dintre ele, statul hotaraste, in anul 1866, infiintarea Şcolii Primare din Bursucani. Celelate bunuri ale schitului au fost vandute la licitatie. Astfel, biserica schitului devine biserica parohiala. In ea se slujea doar in ziua hramului.

In anul 1939, ea implinea cerintele spirituale ale credinciosilor din satul Zimbru, astazi desfiintat. La cutremurul din 10 noiembrie 1940, biserica este distrusa definitiv.

La prima cinstire a Sfantului Rafail in localitatea sa natala (21 iulie 2008), cand Chiriarhul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian a slujit Sfanta Liturghie in catunul Zimbru al satului Bursucani, pe locul vechiului schit, s-a luat hotararea rezidirii acestui lacas monahal. Astfel, prin hotararea nr. 244/2008 Arhiepiscopia Dunarii de Jos reinfiinteaza Schitul Zimbru, demarand si lucrarile pentru constructia lacasului de cult, pe baza documentelor istorice existente.

Sfantului lacas, care a primit fireste, pe langa vechiul hram si ocrotirea Sfantului Rafail, i s-a sfintit locul si s-a pus piatra de temelie in data de 21 iulie 2009.

In luna iunie a anului 2011, langa noua biserica a schitului au fost descoperite ruinele vechiului lacas de cult.

Sursa: basilica.ro

22 Iulie 2014

Vizualizari: 617

Voteaza:

Praznuirea Sfantului Cuvios Rafail in localitatea natala - Bursucani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE