Praznuirea Sfantului Grigorie Decapolitul in Biserica Ortodoxa

Biserica Ortodoxa praznuieste la 20 noiembrie pe Sfantul Grigorie Decapolitul, ale carui moaste se afla la manastirea olteana Bistrita.

Sfantul Grigorie s-a nascut in cetatea Irinopolis din tinutul Decapole, de unde si numele de Decapolitul, prin anii 780-790, pe vremea imparatului bizantin Leon Armeanul, atunci cand Biserica era zguduita de erezia luptatorilor impotriva sfintelor icoane, la care era partas insusi imparatul.

Tatal sau se numea Serghie, iar mama sa Maria.

Inca de copil a iubit invatatura si felul de vietuire al monahilor.

A intrat de timpuriu in monahism si a vietuit prin mai multe manastiri din imprejurimi. A petrecut 14 ani intr-o manastire sporind in virtutile crestinesti, dupa care s-a decis sa mearga din loc in loc pentru a invata poporul sa nu imbratiseze credinta eretica. A savarsit minuni inca din viata sa, precum si dupa trecerea sa la cele vesnice in anul 842 la Constantinopol, incheindu-si astfel alergarea in folosul dreptei credinte si a aproapelui. Mai inainte vietuise intr-o manastire din Muntele Olimp. Trupul sau a fost gasit neputrezit si izvorand bunamireasma, fiind pastrat in manastirea in care trecuse la Domnul.

In ultimii ani ai secolului al XV-lea, Banul Barbu Craioveanu, un descendent al Basarabilor, a adus, cu multa cheltuiala, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul si le-a asezat in biserica Manastirii Bistrita, judetul Valcea, pe care insusi o rezidise din temelii. Astfel, Manastirea Bistrita a devenit pelerinaj al multimilor de romani care isi aflau si isi afla in continuare ajutor in suferinte prin mijlocirea Sfantului Grigorie Decapolitul. De atunci pana astazi, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul se afla acolo, izvorand mireasma preafrumoasa si dand tamaduiri pentru tot felul de boli, la cei ce alearga cu credinta catre ele.

Cetatea Severinului a fost binecuvantata in urma cu un an, cand pe 27 si 28 aprilie 2011, Inaltpreasfintitul Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului a binevoit a trimite o delegatie care sa insoteasca sfintele moaste pe plaiuri mehedintene. Mii de credinciosi severineni au avut ocazia sa aduca sfantului cele mai sincere rugaciuni de cerere, de multumire si de iertare.

Desi in calendare sarbatoarea Sfantului Grigorie este marcata prin cruce rosie, la Catedrala Episcopala din municipiul Drobeta Turnu Severin slujba in cinstea sa va fi oficiata de la ora 06:00.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

19 Noiembrie 2012

Vizualizari: 543

Voteaza:

Praznuirea Sfantului Grigorie Decapolitul in Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE