Praznuirea Sfantului Mare Mucenic Mercurie la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea

In ziua praznuirii Sfantului Mare Mucenic Mercurie si a Sfintei Mucenite Ecaterina, luni, 25 noiembrie 2013, in Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, unde se afla spre inchinare cinstitul cap al sfantului mucenic, va fi oficiata Sfanta Liturghie in sobor de preoti si diaconi.

In ajunul sarbatorii, duminica, 24 noiembrie, de la orele 16.00 se va oficia slujba Vecerniei cu Litie, Acatistul Sfantului Mercurie si Taina Sfantului Maslu.

La sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Mercurie sunt asteptati preoti si credinciosi din municipiul Ramnicu Valcea, dar si din imprejurimi.

Catedrala Arhiepiscopala a Ramnicului pastreaza la loc de cinste „Capul” Sfantului Mare Mucenic Mercurie inca din anul 1776, cand a fost adus aici de catre Episcopul Partenie de la Biserica „Sfantul Gheorghe” din Ocnele Mari. A stat aici pana in anul 1916, cand a fost transportat cu alte obiecte de cult la Moscova. In timpul Patriarhului Iustin Moisescu, a fost readus in tara si la solicitarea I.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei si a P.S. Gherasim, Episcopul Ramnicului, „Capul” Sfantului Mercurie a revenit la Catedrala din Ramnic unde se afla spre inchinare pana astazi.

Alaturi de moastele Sfantului Mare Mucenic Mercurie, se afla si cele ale Sfintilor Carp Episcopul si Teodor Stratilat, iar din 2009, prin bunavointa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Catedrala din Rm. Valcea a primit in dar, cu prilejul inaltarii la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ramnicului, o icoana a Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului, care contine un Engolpion cu moastele sfantului.

Sfantului Mare Mucenic Mercurie a trait pe vremea imparatilor Deciu si Valerian in anii 255 si provenea dupa neam din Rasarit, fiind fiu al unui oarecare scit ce se numea Gordian. Fiindca odata a biruit pe barbari, caci se aratase inaintea lui ingerul Domnului si a insuflat in inima lui indrazneala si barbatie, a fost ridicat la vrednicia de arhistrateg, adica general sau voievod. Dar pentru marturisirea lui Hristos a stat inaintea lui Deciu si, fiind legat de patru pari, i-au crestat trupul cu cutitele si l-au chinuit in nenumarate chipuri. In cele din urma a fost adus la Cezareea Capadociei unde i-au taiat capul. Si asa a luat Sfantul Mercurie cununa muceniciei. Cand a marturisit pe Hristos, avea douazeci si cinci de ani. Era voinic la trup, frumos la fata, galben la par, care il impodobea si fireasca rumeneala avand, care stralucea pe obrazul lui (Sinaxar).

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

24 Noiembrie 2013

Vizualizari: 706

Voteaza:

Praznuirea Sfantului Mare Mucenic Mercurie la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE