Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, implineste la 22 iulie 2014, 63 de ani de viata.
Cel de-al saselea Patriarh al Romaniei, s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, fiind al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul, in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In anul 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970).
Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obtine Diploma de licenta in teologie.
In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umaniste din Strasbourg (Franta, 1976-1978) si doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Romano-Catolica (Germania, 1978-1980).
In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité. Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi, Gerard Ziegwald si André Benoit, si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.
O forma extinsa a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului sau, Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub titlul Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala.
In urma examenului oral si a sustinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim. Cu acest prilej Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae afirma ca: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare ca are in fata sa un candidat bine pregatit, bine informat si mai ales patruns de dorinta si ravna de a trai o viata teologica de adancime duhovniceasca. Noua asemenea oameni ne trebuie, oameni care sa traiasca in invatatura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevarata a preotului aceasta este: sa traiasca in asa fel incat sa poata raspunde si intrebarilor omului de azi, dar sa ramana si preot adevarat. Cu o preotime fara cultura teologica si fara trairea demnitatii si misiunii sublime a preotiei, se va ajunge la indepartarea poporului credincios de Biserica”.
La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. In ziua de 15 august 1987, cu ocazia hramului Manastirii Putna a fost hirotonit ieromonah de catre Patriarhul Teoctist. La 16 octombrie 1988, cu prilejul resfintirii Manastirii Sihastria, Preafericitul Parinte Teoctist i-a acordat rangul de protosinghel, iar mai tarziu pe cel de arhimandrit.
A fost numit Consilier patriarhal pentru sectorul „Teologie contemporana si dialog ecumenic” (1 septembrie 1988–1 martie 1990); in paralel, conferentiind la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti. In 12 februarie 1990 ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul „Lugojanul”, fiind hirotonit la 4 martie 1990.
La 7 iunie 1990 a fost ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei (instalat, 1 iulie 1990 –. In aceasta slujire a reactivat, chiar din toamna anului 1990, Facultatea de Teologie „Dumitru Staniloae” din Iasi, cu mai multe sectii, la care a predat Teologia Dogmatica, incepand din 1992 pana in 2007.
In anii urmatori a infiintat mai multe seminarii teologice liceale: Manastirea Agapia (1991), Botosani (1992), Dorohoi (1993), Iasi (1995), Piatra Neamt (1996) si scoli teologice sanitare post-liceale la Piatra Neamt (1993) si Iasi (1994); de asemenea a creat mai multe institutii cu profil cultural, intre care: Academia Ortodoxa „Sf. Ioan de la Neamt” in Manastirea Neamt (1993), Centrul mitropolitan de cercetari T.A.B.O.R. (1994), Centrul cultural-pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” de la Durau (1995), Biblioteca ecumenica „Dumitru Staniloae” din Iasi (1995), Institutul cultural-misionar „Trinitas” (editura, tipografie si radio) de la Manastirea Golia din Iasi (1997), Centrul de conservare si restaurare a patrimoniului religios „Resurrectio” (1998), toate inzestrate cu cladiri noi, moderne, cu aparatura corespunzatoare. A indrumat tiparirea a zeci de lucrari teologice, manuale pentru invatamantul teologic universitar, carti de indrumare pentru credinciosi, vieti de sfinti etc. A dat un nou profil revistei mitropolitane, care apare, din 1990, sub numele Mitropolia Moldovei si Bucovinei – Teologie si viata, revista de gandire si spiritualitate; a initiat buletinul oficial Candela Moldovei. S-au infiintat noi manastiri si mai ales schituri, pe tot cuprinsul eparhiei, incat astazi Arhiepiscopia Iasilor are peste o suta de asezari monahale, cele mai multe cu biserici si cladiri noi. Sub indrumarea sa s-au zidit si sfintit zeci de biserici noi, in Iasi si in alte orase, dar mai ales in parohii rurale; cele vechi au fost restaurate si pictate. De asemenea, a infiintat la Iasi mai multe institutii cu profil social-caritativ, intre care: Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi din Romania (1993), Cabinetul stomatologic „Sf. Pantelimon” Iasi (1993), Departamentul social-caritativ „Diaconia” (1994), Dispensarul policlinic „Sf. Apostoli Petru si Pavel” (1998), Centrul de diagnostic si tratament „Providenta” (2000), Centrul de educatie si informare medicala „Providenta II” (2002), Fundatia „Solidaritate si speranta” (2002), Institutul social-caritativ „Diaconia” (2003), cantine pentru saraci la Iasi, Pascani, Dorohoi, Harlau etc. Este un sustinator activ al unor asociatii crestine ortodoxe: a studentilor (ASCOR), a tineretului (LTOR), a femeilor (SNFOR), a intelectualilor (FOR) etc. Implicat in actiuni liturgice si pastorale, indeosebi prin aducerea unor moaste de sfinti la Iasi, mai ales din Grecia; a contribuit direct la canonizarea a 18 sfinti moldoveni: Sf. Domnitor Stefan cel Mare, Cuviosul Daniil Sihastrul, Sfintii mitropoliti Varlaam si Dosoftei, o serie de cuviosi calugari din manastirile Moldovei. Praznuirea Cuvioasei Parascheva, la 14 octombrie, a devenit o adevarata sarbatoare a intregii Moldove, care aduna la moastele ei sute de mii de pelerini. Initiator a numeroase simpozioane cu profil teologic si istoric si serbari comemorative, unor pelerinaje la Muntele Athos, Grecia, Constantinopol, Ierusalim.
In calitate de mitropolit al Moldovei si Bucovinei a reprezentat Biserica noastra la zeci de intruniri ecumenice (de pilda, a condus delegatia romana la cea de-a VII-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Canberra, in Australia, 1991), ori a facut parte din delegatiile sinodale conduse de patriarhul Teoctist care au vizitat alte Biserici crestine (de pilda, la Ierusalim, in 2000, la Vatican si in Italia, in 2002); ca membru in Comitetul executiv si central al Consiliului ecumenic, a participat la diverse sesiuni ale acestora; vicepresedinte al celei de a XI-a Adunari generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997), membru sau presedinte de onoare a diferite organizatii nonguvernamentale.
La 12 septembrie 2007, ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la 30 septembrie 2007, aceasta zi fiind si sarbatoarea oficiala a Preafericirii Sale.
In calitate de Patriarh al Romaniei a fondat mai multe institutii, dintre care mentionam: Centrul de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane, care cuprinde Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina, Agentia de stiri BASILICA si Biroul de presa al Patriarhiei Romane, Bucuresti la 27 octombrie 2007; Centrul de Pelerinaj „Sfantul Apostol Pavel” al Patriarhiei Romane, Bucuresti (2008); Editurile Basilica si Trinitas ale Patriarhiei Romane, Bucuresti (2008); Centrul social-cultural „Sfantul Apostol Andrei” al Patriarhiei Romane, Bucuresti (2008); Centrul de Pelerinaj „Sfantul Apostol Pavel” al Patriarhiei Romane (2008); Centrul de pregatire pentru patrimoniu „Sfantul Constantin Brancoveanu” al Patriarhiei Romane, Bucuresti (2010); Infiintarea Imprimeriei Pharos, Popesti-Leordeni (18 martie 2011); Casa Memoriala „Arhimandrit Arsenie Papacioc” de la Manastirea „Sfanta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhala (2011); Infiintarea Centrului National de Formare Continua „Dumitru Staniloae” al Patriarhiei Romane (28 octombrie 2012); Centrul de studii biblice si pelerinaje „Sfantul Ioan Iacob” din cadrul Asezamantului Romanesc de la Ierihon; Centrul „Sfantul Dionisie Exiguul” din Calabria, in cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei; Centrul social-pastoral „Sfanta Cruce” al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Manastirea Caraiman (20 iulie 2012); persoane varstnice „Sfantul Silvestru” al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Bucuresti (2013) etc.
Totodata, in demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a organizat mai multe simpozioane, colocvii, congrese, expozitii, dintre care mentionam: Simpozionul Sfantul Apostol Pavel, autor de scrieri biblice citite in Sfanta Liturghie, Palatul Patriarhiei (23 octombrie 2008); A III-a editie a Simpozionului „Dialogul dintre teologie si filozofie” cu tema Semnificatia universului si valoarea vietii umane – o cale necesara de a intelege viata, Bucuresti (14-15 mai 2009); Al III-lea Congres national Hristos impartasit copiilor, Palatul Patriarhiei (2 septembrie 2010); Conceptului de economie sustenabila in timp de criza, Palatul Patriarhiei (12 mai 2012); Simpozionul international dedicat Tainei Sfantului Maslu si ingrijirii bolnavilor, Palatul Patriarhiei, la 15-16 mai 2012, etc.
Ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Romaniei a initiat, sprijinit si coordonat programe culturale, educationale si sociale, dintre care mentionam: Concursul national de muzica bisericeasca Laudati pe Domnul! (2008); Proiectul socio-educational Alege scoala!, cu scopul prevenirii si combaterii abandonului scolar, in colaborare cu organizatia internationala World Vision; Program social si pastoral in vremuri de criza economica (Sf. Sinod al BOR, 7 iulie 2010); Proiectul Retea teritoriala de furnizori crestini de servicii sociale – parteneri strategici in domeniul incluziunii sociale, in colaborare cu Federatia „Filantropia” si Organizatia Internationala pentru Caritate Crestin Ortodoxa - IOCC; Proiectul socio-educational Alege scoala!, extins la nivel national cu scopul prevenirii si combaterii abandonului scolar, in colaborare cu World Vision (1 septembrie 2010); Protocol de cooperare pentru promovarea culturii si identitatii nationale intre Patriarhia Romana si Televiziunea Romana, la 26 septembrie 2013, etc.
Dintre activitatile liturgice si misionare nationale si internationale in calitate de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, mentionam:
a. Aducerea moastelor unor sfinti la Bucuresti (2008 – moastele Sfantului Apostol Pavel, Veria - Grecia; 2008 – moastele Sfantului Sofronie, Patriarhul Constantinopolului, Corint- Grecia; 2009 – moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, din patrimoniul Sf. Sinod al Greciei -Atena; 2010 – fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos, Mitropolia de Drama – Grecia; 2011 – Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Mitropolia de Patras - Grecia; 2012 – moastele Sfantului Ierarh Nectarie, vindecatorul de boli, Eghina - Grecia; 2013 – moastele Sfintilor si Dreptilor Parinti Ioachim si Ana - Cipru; 2013 – Icoana Sfintilor Imparati Constantin si Elena, care contine fragmente din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci si din moastele Sfintei Elena, si icoana istorica a Sfantului Constantin cel Mare, aduse din Mitropolia Corintului, Grecia).
b. Activitati misionare (29 noiembrie 2007 – a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mantuirii Neamului; mai–octombrie 2008 – restaurarea Catedralei patriarhale Sfintii Imparati Constantin si Elena; 2008–2011 – ample lucrari de restaurare a Resedintei patriarhale si construirea unui zid de incinta - 1.000 metri; 2009 – ridicarea a sase episcopii la rangul de arhiepiscopie -Arad, Arges, Buzau, Galati, Ramnic si Roman; 2009 – infiintarea Episcopiei Devei si Hunedoarei, cu resedinta in municipiul Deva si cu jurisdictia in judetul Hunedoara; etc.)
In activitatea sa de pana acum, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-a remarcat ca fondator de institutii, publicatii, organizator de simpozioane, colocvii, congrese si expozitii, initiator, sprijinitor si coordonator a numeroase programe sociale, culturale si educative. A infiintat si sustinut mai multe institutii de invatamant teologic, facultate si seminarii, mai multe asociatii social-filantropice si centre cultural-pastorale, atat in Moldova unde a fost arhipastor aproape 18 ani, cat si in Arhiepiscopia Bucurestilor. O grija deosebita a aratat pentru monahism, numarul manastirilor si schiturilor crescand in timpul pastoririi Preafericirii Sale.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a fondat mai multe publicatii si a participat la simpozioane, congrese, conferinte, colocvii sau intruniri nationale si internationale si a publicat mai multe volume. Este autorul a numeroase articole, studii in romana, franceza, engleza si germana, cuvantari si prefete.
Patriarhul Romaniei detine mai multe functii si onoruri si a obtinut mai multe titluri si distinctii fiind Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din tara si strainatate. La 30 septembrie 2007 a primit Ordinul 'Steaua Romaniei' in grad de mare Cruce din partea Presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu.
Biografia integrala a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel se regaseste pe site-ul patriarhia.ro.
Sursa: basilica.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.