Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va sfinti biserica romaneasca din localitatea Most-Cehia

Duminica, 9 octombrie 2011, de la orele 8:30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia vor sfinti biserica din localitatea Most – Cehia, construita in memoria celor peste 40.000 de ostasi romani care si-au jertfit viata pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupatia nazista in cel de-al doilea razboi mondial.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor si Sfantul Mucenic Valentin a fost sfintita de catre vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist al Romaniei si de Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei si Slovaciei in ziua de 14 iulie 2007.

Biserica de lemn, lucrata in stil maramuresean de mesteri lemnari din Barsana - Maramures, a fost achizitionata de Patriarhia Romana in anul 2010 cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei si amplasata pe terenul oferit de Primaria orasului Most. In vara anului 2011, cu sprijinul Patriarhiei Romane au fost executate lucrari de amenajare a interiorului bisericii, respectiv placarea peretilor cu lambriuri de molid, instalarea Sfintei Mese de marmura, parchetarea intregului spatiu, pictarea boltii din sfantul altar si montarea catapetesmei sculptata in lemn de stejar in Atelierele Patriarhiei Romane.

Biserica a fost inzestrata de Patriarhia Romana cu 9 strane, 2 tronuri arhieresti si 2 iconostase din lemn de stejar, o sfanta cruce, 42 icoane pictate, 3 policandre si toate obiectele de cult necesare sfintelor slujbe. In exteriorul lacasului de cult s-a amplasat o troita si au fost montate doua porti mari de acces, sculptate in lemn de stejar.

Dupa slujba de sfintire, de la orele 10:00, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel al Romaniei si Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei si Slovaciei vor oficia Sfanta Liturghie, inconjurati de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi din Romania, Cehia si Slovacia. La finalul Sfintei Liturghii va fi oficiata o slujba de pomenire a eroilor romani care s-au jertfit pentru eliberarea tinuturilor Cehiei si Slovaciei de sub ocupatia nazista.

La eveniment vor mai participa reprezentanti ai Statului Roman, ai Ambasadei Romane la Praga, ai Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere si ai autoritatilor locale din orasul Most.

Luni, 10 octombrie 2011, dimineata, Patriarhul Romaniei se va intalni cu oficialitati de Stat din Republica Ceha.


BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE
 

.

04 Octombrie 2011

Vizualizari: 282

Voteaza:

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va sfinti biserica romaneasca din localitatea Most-Cehia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE