Miercuri, 26 februarie 2014, s-au implinit opt ani de la intronizarea Preasfintitului Parinte Episcop Lucian in istoricul scaun de episcop al Caransebesului. Evenimentul a fost sarbatorit printr-un moment aniversar in sala de festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” la care au participat colaboratorii si ostenitorii de la Centrul Eparhial.
Prin lucrarea lui Dumnezeu, dupa ce Preasfintitul Parinte Episcop dr. Laurentiu a devenit Mitropolit al Ardealului, la Caransebes a fost ales (la 8 februarie 2006) ca episcop Preasfintitul Parinte Lucian Mic, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Tineretea i-a oferit forta necesara pentru implinirea nu doar a unor proiecte noi, ci si pentru ducerea la indeplinire a idealurilor visate de inaintasii din scaunul arhieresc de la Caransebes. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebes, de la rectitorirea episcopiei in anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale in orasul de resedinta. Randuiala lui Dumnezeu a fost ca maretul ideal sa fie implinit, la 12 septembrie 2010, sub arhipastorirea Preasfintitului Parinte Lucian, data la care intreg Banatul de munte a praznuit sfintirea Catedralei Invierea Domnului. Ca o rasplata a implinirii, evenimentul s-a bucurat de participarea si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si a unui numeros sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Evenimentul din 12 septembrie 2010 a fost, fara indoiala, cea mai importanta realizare petrecuta in Episcopia Caransebesului dupa intemeierea ei, in anul 1865.
Preasfintitul Parinte Lucian a desfasurat si o activitate pastorala cuprinzatoare. Pentru ca prezenta episcopului in mijlocul credinciosilor este semn al unitatii si rod al credintei, cercetarea cu timp si fara timp a comunitatilor din eparhie a fost grija pastorala cea mai de capatai a Ierarhului nostru. Acum, la opt ani de pastorire a Caransebesului, nici o biserica si comunitate parohiala nu a ramas necercetata. Toate cele 228 de parohii, filii si centre misionare din eparhie au fost vizitate pentru folosul duhovnicesc al credinciosilor. A hirotonit peste 140 de clerici si a impulsionat ridicarea si renovarea a numeroase biserici. Este de mentionat ca, in acesti opt ani de slujire arhiereasca, Preasfintitul Parinte Lucian a tarnosit peste 60 din edificiile de cult ale eparhiei, iar alte aproximativ 130 au fost binecuvantate in urma unor lucrari de refacere si amenajare. La acestea se adauga refacerea si restaurarea unor manastiri importante din Episcopia Caransebesului. Tot ca realizari pe plan pastoral si misionar amintim infiintarea Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Caransebesului si organizarea de slujiri solemne si pelerinaje in cadrul judetului Caras-Severin.
Prin grija Ierarhului s-a realizat, in primul rand, edificarea si sfintirea noii catedrale episcopale. Cu toate ca finalizarea catedralei a insemnat un efort considerabil pentru o eparhie mica, cum este cea a Caransebesului, nu au fost neglijate nici alte obiective: s-a construit un sediu nou pentru Seminarul Teologic din Caransebes; s-a reamenajat Centrul Eparhial; s-au infiintat magazine de obiecte bisericesti in cuprinsul Eparhiei; s-au infiintat ateliere de croitorie bisericeasca si de pictura bisericeasca bizantina; s-a dotat atelierul de lumanari al Eparhiei cu tehnologie moderna s.a.
Lucrarea sociala a fost si ea amplificata in Episcopia Carasebesului. S-au infiintat numeroase centre in cadrul carora se desfasoara activitati filantropice .s.a. De asemenea a fost creata o rețea de Centre de Tineret in orașele Reșița, Oravița, Anina și Moldova Noua. In cadrul sectorului social-misionar funcționeaza Centrul de Voluntariat coordonat de prof. Rada Petrișor, care prin intermediul trupei de teatru „Credo” susține periodic spectacole caritabile și lecții deschise pentru copiii și tinerii din așezarile rurale din Banatul de Munte.
Preasfintitul Lucian a insufletit si activitatea culturala a judetului nostru. Preasfintia Sa este autorul a numeroase carti si studii de teologie si istorie bisericeasca, fiind si un permanent promotor al cercetarii stiintifice responsabile. A sprijinit si sprijina curent publicarea a valoroase lucrari de istorie bisericeasca a Banatului, incurajand, de asemenea, prin cuvant si fapta tinerii talentati si dornici de studierea disciplinelor teologice. Pe aceeasi linie de promovare a culturii se inscrie si inaugurarea si sprijinirea manifestarii anuale intitulate „Zilele credintei si culturii in Caras-Severin”, eveniment ce intruneste festivaluri de muzica corala, de poezie in grai banatean spre o mai mare dezvoltare si cunoastere a culturii populare, dar si un simpozion international de istorie si spiritualitate banateana, la care participa an de an ierarhi de seama ai Bisericii noastre, teologi si cercetatori din tara si strainatate.
La ceas aniversar, cand se implinesc opt ani de misiune crestina sub obladuirea duhovniceasca si administrativa a Preasfintitului Parinte Episcop Lucian, preotii si credinciosii Episcopiei Caransebesului sunt incredintati de lucrarea frumoasa ce s-a implinit in acest rastimp in istorica institutie bisericeasca superioara a Banatului Montan. Sub semnul simbolismului teologic al numarului opt, care ne trimite cu gandul la Ziua Invierii, zi ce a deschis portile vesniciei, suntem incredintati ca slujirea arhiereasca a Preasfintitului Parinte Lucian a asezat clerul si poporul din Biserica lui Hristos a Caransebesului in acest duh al vesniciei. Intru multi si fericiti ani, Preasfintite Parinte Episcop Lucian!
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.