Postul se respecta si in Legea Veche. Iudeii posteau lunea si joia si in anumite zile dupa rnduiala de cult a Vechiului Testament. În Legea Harului, Sfintii Parinti, pornind de la cultul iudaic, au rnduit doua zile de post saptamnal obligatoriu: miercurea, in amintirea vnzarii Domnului de catre Iuda si vinerea, in cinstea rastignirii Lui pe cruce. Mai trziu s-a rnduit si lunea zi de post, mai ales pentru calugari, ca sa prisoseasca in toate Biserica crestina fata de cultul iudaic. Apoi s-au rnduit si celelalte patru posturi de peste an, dintre care cel mai important pentru pocainta si cresterea noastra duhovniceasca este Postul Mare.
· Pentru a avea folos de post si pentru a-l trece cu usurinta, trebuie sa-l unim cu inca doua fapte bune cu sfnta rugaciune si cu milostenia.
Rugaciunea si postul formeaza cele doua aripi cu care crestinul poate zbura pna la Hristos, iar amndoua unite cu milostenia ne duc pna in fata Preasfintei Treimi si formeaza cea mai sigura si scurta scara de mntuire pentru crestini. O scara numai cu trei trepte care ne poate ridica de jos, unde suntem cazuti impreuna cu Adam, pna sus, in Împaratia Cerurilor. Sa iubim aceste trei virtuti si sa le lucram toata viata, dar mai ales acum in Postul Sfintelor Pasti. Postul este jertfa trupului, rugaciunea este jertfa sufletului, iar milostenia este jertfa dragostei in Hristos.
Sa postim cu dragoste si sa urcam scara Postului Mare cu bucurie, iar nu suspinnd, "ca pe datatorul de bunavoie il iubeste Dumnezeu". Adam a cazut calcnd porunca postului. De aceea se si numeste Duminica de astazi "a Izgonirii lui Adam din rai". Noi insa sa ne ridicam din caderea lui Adam, incercnd cu post, cu rugaciune si cu milostenie, scara celor patruzeci de zile ale Marelui Post, crescnd duhovniceste in credinta, in dragoste si in nadejdea mntuirii, pna vom ajunge inaintea lui Hristos inviat si in lumina cea neapusa a Preasfintei Treimi.
Duminica se citeste la vecernie o rugaciune de iertare si se iarta, acasa si in biserica, toti credinciosii din fiecare sat, parohie, familie, ca si cei din manastiri. (Parintele Cleopa)
Fara iertare nu putem incepe postul
Fara iertare nu putem incepe postul, nu ne putem ruga si osteneala ne este fara folos. Iar incepnd de luni, timp de patru zile se citeste, in fiecare biserica, "Canonul Mare" al Sfntului Andrei Criteanul, o prea frumoasa rugaciune de pocainta. Care puteti, luati parte cu evlavie la slujba Canonului Mare, care se citeste patru zile. Acasa cititi carti de rugaciuni si carti crestinesti, dupa timp si putere faceti metanii si, mai ales, cititi Psaltirea pna la Sfintele Pasti, ca mare putere au psalmii.
Cu aceste scurte invataturi duhovnicesti, il rugam pe bunul Dumnezeu sa ne binecuvnteze inceputul Postului Mare, ca sa-l parcurgem cu folos si sa ajungem cu bucurie sa ne inchinam si slavitei Sale Învieri
Monitorul
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.