'Preotul Dimitrie Chirescu si compozitorul Ioan D. Chirescu, valori ale spiritualitatii si culturii dobrogene'
Duminică, 3 aprilie 2016, de la ora 11.00, în biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cernavodă va avea loc conferința: „Preotul Dimitrie Chirescu și compozitorul Ioan D. Chirescu, valori ale spiritualității și culturii dobrogene”.
Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural, în colaborare cu Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”.
Vor fi prezentate următoarele teme: „Istoricul bisericii vechi din Cernavodă, ctitoria preotului Dimitrie Chirescu” de preotul paroh Răzvan Neagu, „Preotul Dimitrie Chirescu întemeietor de școală românească în Dobrogea, înainte de 1877” de protosinghelul Maxim Vlad, „Războiul de Independență și revenirea Dobrogei la România (1878)” de Costin Scurtu, Șeful Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” și „Viața și activitatea compozitorului Ioan D. Chirescu” de Ionuț Druche, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.
Tată și fiu, preotul Dimitrie Chirescu și compozitorul Ioan D. Chirescu, au pus definitiv amprenta asupra istoriei și culturii orașului Cernavodă. Preotul Chirescu s-a născut în anul 1842, la Rasova, iar în anul 1872 a fost numit preot la Cernavodă.
Membru al „Societății de cultură și limbă”, preotul Chirescu a înființat școli în localitățile: Aliman, Cochirleni, Seimeni, Topalu, Dunăreni, Vlahi, Urluia, iar la Cernavodă a zidit din temelii sediul pentru școală. A murit pe 13 decembrie 1890.
Fiul său, Ioan D. Chirescu s-a născut în data de 5 ianuarie 1889 și este autorul a peste patru sute de piese corale, multe dintre ele având ca sursă de inspirație folclorul muzical românesc. Compozitor, profesor universitar și dirijor, Ioan D. Chirescu a murit pe 25 martie 1980.
Biroul de Comunicare
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.