Presedintele Rusiei a vizitat Manastirea 'Sfantul Pantelimon' din Muntele Athos

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sâmbătă, 28 mai 2016, Sfântul Munte Athos. Vizita șefului de stat s-a desfășurat în contextul aniversării a 1000 de ani de monahism rus athonit, după cum informează Biroul de presă al Patriarhiei Moscovei.

La sosire, Președintele Rusiei a vizitat capitala Sfântului Munte Karyes unde s-a închinat în biserica Mănăstirii Protaton. Aici, Protepistatul Sfântului Munte, Pavel Lavriotul a săvârșit o rugăciune de mulțumire.

În cadrul discursului rostit cu această ocazie, Președintele Rusiei a declarat: Mă aflu aici pentru a doua oară și simt întotdeauna o căldură deosebită, bunătate și cea mai bună atitudine nu doar față de mine ca șef al statului rus, ci și față de poporul rus, față de oameni în general. În Sfântul Munte Athos are loc cea mai importantă și necesară activitate pentru lumea ortodoxă. Această activitate este legată de păstrarea valorilor morale ale societății noastre.

În continuare, președintele rus s-a întâlnit cu membrii Sfintei Chinotite. La această întâlnire au mai fost prezenți Președintele Greciei și coordonatorul Departamentului de relații bisericești externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion Alfeyev de Volokolamsk.

În cuvântarea rostită aici, Președintele Rusiei a afirmat rolul deosebit al Muntelui Athos în păstrarea tradiției ortodoxe duhovnicești și a subliniat faptul că pentru multe veacuri credincioșii ortodocși din Rusia au primit putere și întărire duhovnicească din Muntele Athos. De asemenea, președintele a mulțumit Sfintei Chinotite pentru pelerinajul cu moaștele Sfântului Gheorghe și Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped și și-a exprimat dorința ca misiunea înaltă și plină de har a mănăstirilor athonite să se dezvolte.

În aceeași zi, șeful statului rus a vizitat Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” unde a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, și de Părintele Arhimandrit Ieremia Alehin, starețul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon”. La acest moment, racla cu moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon a fost scoasă spre închinare și a fost săvârșită o slujbă de moleben (rugăciune de mijlocire către Sfântul Pantelimon).

Patriarhul Kiril i-a oferit președintelui rus o icoană cu chipul Sfântului Mucenic Pantelimon.

La final, Patriarhul Kiril și Președintele Vladimir Putin au vizitat Biserica cu hramurile „Sfânta Euvula” (mama Sfântului Pantelimon) și „Sfântul Ermolae” și au purtat discuții în biblioteca mănăstirii.

Robert Nicolae
Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

30 Mai 2016

Vizualizari: 217

Voteaza:

Presedintele Rusiei a vizitat Manastirea 'Sfantul Pantelimon' din Muntele Athos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE