Procesiune religioasa pentru Sf. Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului

 

Procesiune religioasa pentru Sf. Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului

Luni, 15 septembrie, credinciosii banateni il sarbatoresc cu mare evlavie pe Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului. Despre viata si nevointele sfantului, un preot banatean scria in urma cu 60 de ani, ca la mormantul lui se petreceau adeseori fapte mai presus de fire. "Poporul din imprejurimi si din departari mari - scria el - isi duce de veacuri bolnavii la manastirea Partosului, ca sa se atinga de mormantul sfantului, ori sa petreaca in priveghere noaptea intreaga la mormant. Si multi au aflat alinare suferintelor si mangaiere sufleteasca la mormantul Sfantului Iosif".

 

Cunoscand aceste lucruri, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe l-a canonizat oficial pe Sfantul Ierarh Iosif. Acest act s-a savarsit in zilele de 6-8 octombrie 1956, in catedrala mitropolitana din Timisoara, unde i-au fost asezate sfintele moaste, spre a fi cinstite cu toata cuviinta de catre binecredinciosii crestini. S-a hotarat ca praznuirea lui sa se faca in ziua de 15 septembrie a fiecarui an. Nu peste mult timp, in anul 1965, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe a hotarat ca numele lui sa fie introdus in calendare si slujbele acestei Biserici surori, ca marturie a veneratiei de care se bucura in intreg Banatul. Clericii i-au intocmit si un frumos Acatist, in care ii sunt preamarite virtutile si viata lui fara de prihana. "Facatorule de minuni, Sfinte Iosife, precum in vremea vietuirii tale pe pamant, prin rugaciunile tale ai izbavit pe pastoritii tai de tot felul de primejdii, asa si astazi, trimite mila ta celor ce locuiesc in tara aceasta, rugandu-te lui Dumnezeu sa daruiasca tuturor cele de trebuinta si pace lumii, pentru ca impreuna cu tine sa-i cantam Lui Aliluia" (din Acatistul Sfantului Ierarh).


Manifestarile inchinate ocrotitorului Banatului au inceput de duminica, de la ora 19, atunci cand, dupa vecernia cu litie, racla cu moastele Sfantului Iosif cel Nou a fost dusa in procesiune in jurul Catedralei, urmand a fi depusa pe solee in fata usilor imparatesti, unde va fi deschisa pana in dimineata zilei de 16 septembrie. In noaptea de duminica spre luni, la miezul noptii se va oficia Sfanta Liturghie. Cateva zeci de persoane au luat parte la aceasta procesiune.

 

Luni, 15 septembrie, de la ora 6 se va oficia slujba treniei, iar de la ora 7, Taina Sfantului Maslu. De la ora 9.30, IPS Mitropolit Nicolae al banatului si PS Episcop-vicar Paisie Lugojeanu impreuna cu mai multi preoti si diaconi vor oficia Sfanta Liturghie. In aceeasi zi, de la ora 18 se va oficia acatistul Sfantului Iosif cel Nou, urmat de un concert de muzica religioasa. Marti, 16 septrembrie, de la ora 7.30, dupa Sfanta Liturghie, racla cu sfintele moaste va fi depusa la locul obisnuit din incinta catedralei. Pe parcursul zilelor in care este praznuit Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, la catedrala mitropolitana din Timisoara sunt asteptati mii de credinciosi.

 Horatiu Ardelean
Sursa: banateanul.ro

.

15 Septembrie 2008

Vizualizari: 873

Voteaza:

Procesiune religioasa pentru Sf. Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE