Procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Sfantului Cuvios Antonie cel Mare

Biserica Domnească de la Curtea Veche (Paraclis Patriarhal) din București îşi cinstește sâmbătă, 17 ianuarie 2015, pe cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Cuv. Antonie cel Mare. Sfântul a devenit ocrotitorul bisericii Sfântul Anton - Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton - Pușcărie din apropierea Bisericii Domnești a ars în întregime de unde a fost salvată în chip minunat Icoana făcătoare de minuni ce se află în Biserica Domnească de la Curtea Veche.

Procesiunea cu icoana Sfântului Cuvios Antonie cel Mare
Sărbătoarea va începe încă de vineri după amiază, 16 ianuarie 2015, începând cu ora 16:00, cu o procesiune în cadrul căreia icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare va fi purtată până la locul unde s-a aflat biserica ce a ars în incendiul din anul 1847 (având hramul Sf. Antonie cel Mare; de aici a fost adusă această icoană la Biserica Domnească). Acesta este al patrulea an când se va organiza procesiunea.

Aici se va oficia Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți și diaconi, apoi procesiunea se va încheia la Biserica Domnească de la Curtea Veche. După încheierea procesiunii icoana va fi adusă în curtea Bisericii Domnești unde va fi așezată spre închinare, într-un loc special amenajat, în clădirea care adăpostește și clopotnița bisericii și va rămâne aici până sâmbătă seara, 17 ianuarie 2015, când va fi adusă în lăcașul de cult.

Sărbătoarea va continua cu slujba Vecerniei unită cu Litia.
A doua zi dimineață, 17 ianuarie 2015, în ziua Sf. Antonie cel Mare se va oficia, începând cu ora 08:00 Slujba Utreniei, urmată apoi de la 09:30 de Sfânta Liturghie.

Istoricul Bisericii
Biserica Domnească de la Curtea Veche - Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559. A fost edificată și zugrăvită de Petru cel Tânăr sub îndrumarea doamnei Chiajna. La începutul secolului XVIII domnitorul Ștefan Cantacuzino a realizat portalul de la intrare și a împodobit biserica cu pictură la interior și zugrăveală nouă la exterior. În secolul al XVIII-lea biserica a suferit și alte modificări. Dintr-un document din 20 octombrie 1758 rezultă că Vodă Constantin Mavrocordat mărise mult lăcașul, adăugindu-i "două paraclise alăturea cu biserica cea mare". Arhimandritul Visarion, eclesiarhul bisericii de la jumătatea secolului al XIX-lea a coordonat ample lucrări de restaurare la biserica domnească care au început în 1847 și au schimbat aspectul exterior al monumentului, care a devenit neo-gotic. După ce toate lucrările au fost încheiate, la 22 martie 1852 a avut loc târnosirea bisericii. Prima restaurare a bisericii a fost începută în 1914 de arhitectul Gh. Lupu, cu care prilej a fost demolată turla adăugată în sec. XIX. Lucrările de restaurare au fost întrerupte din cauza primului război mondial. O nouă restaurare a fost executată în anii 1928 - 1935 de arhitectul Horia Teodor, care a redus planul inițial, a subliniat mai pregnant elementele decorative și a marcat eșantioanele picturii vechi. După cutremurul din 1977, biserica a fost reparată din nou.

La interior, a fost restaurată pictura din 1852 a lui C. Lecca de pictorița Virginia Videa, care a pictat din nou și turla. Lucrările au fost finalizate la sfârșitul anului 1982. În anul 2006 a fost schimbată piatra Sfintei Mese și s-a executat ușa exterioară la Sfântul Altar. Apoi, în anul 2007 a fost restaurată pictura bisericii. Catapeteasma a fost restaurată în anul 2008, an în care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Bisericii Sfântul Anton Curtea Veche demnitatea de Paraclis Patriarhal. În anul 2009 lăcașul de cult a fost dotat cu mobilier nou și s-a realizat muzeul parohial care a fost sfințit de Patriarhul României în data de 2 februarie 2010. Acesta este primul muzeu parohial din București. În cursul anului 2010 și începutul anului 2011 s-a realizat lucrarea de refacere exterioară a bisericii, apoi în continuarea anului 2011 au început ample lucrări de consolidare și refacere a clopotniței, anexelor ei, dar și refacerea exterioară a muzeului parohial încheiate în 2012.

În data de 16 iunie 2013 a avut loc resfințirea bisericii. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sursa: basilica.ro

.

15 Ianuarie 2015

Vizualizari: 810

Voteaza:

Procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Sfantului Cuvios Antonie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE