Program catehetic in Postul Craciunului, in Arhiepiscopia Clujului

Intrucat perioada Postului Craciunului se ofera ca o binevenita sansa pentru preoti de a-si intensifica activitatea catehetica, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a dispus ca preotii din toate parohiile Arhiepiscopiei Clujului sa tina in fata credinciosilor cate o cateheza, la finalul slujbei vecerniei, in cele sase duminici premergatoare Nasterii Domnului, incepand cu duminica din 13 noiembrie 2011.

Programul si subiectele catehezelor au fost gandite ca o introducere teologica a credinciosilor in marea minune a Nasterii Domnului, pornind de la pacatul primilor oameni si terminand cu universul Craciunului ilustrat de colinde si de imnele liturgice, toate acestea ilustrand marele mister al mantuirii oamenilor.

Cele sase teme au fost alese si pregatite sub forma de schite de cateheze de Biroul de catehizare parohiala, format din Pr. Petre Horea, Pr. Dorel Galan, Pr. Claudiu Melean, Pr. prof. dr. Dorin Ielciu, Pr. dr. Petru Ilea, Prof. Marian Sidon, sub coordonarea parintelui inspector Liviu Vidican Manci, si au fost transmise prin intermediul protopopiatelor din intreaga Arhiepiscopie. Catehezele sunt insotite si de un mini-ghid catehetic, care isi propune sa le ofere preotilor principalele linii teoretice dupa care trebuie sa isi intocmeasca un plan de lectie, dar si sa ii constientizeze asupra importantei educarii credinciosilor pentru misiunea Bisericii.

Temele propuse sunt: Crearea lumii, Omul: de la „facere” la „cadere”, Omul, de la „cadere” la „speranţa”, “Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face”, Nasterea Domnului Iisus Hristos si „renasterea” noastra, „Craciunul” in cultul ortodox si colindele romanesti si au ca suport bibliografic catehismul Viu este Dumenzeu, care prezinta intr-o maniera atractiva si accesibila invatatura de credinta a Bisericii Ortodoxe.

Un astfel de proiect catehetic s-a desfasurat cu foarte bune rezultate in Arhiepiscopia Clujului in perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, dar si in anii anteriori, cand preotii au sustinut in fata credinciosilor mai multe serii de cateheze care au avut ca subiect: explicarea Sfintei Liturghii si prezentarea teologiei Simbolului de credinta.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

15 Noiembrie 2011

Vizualizari: 231

Voteaza:

Program catehetic in Postul Craciunului, in Arhiepiscopia Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE