Programul IPS Teodosie in perioada 14-15 septembrie

Sambata, 14 septembrie, incepand cu ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la manastirea Dervent. Dupa Sfanta Liturghie va avea loc procesiunea spre Izvorul Tamaduitor, unde va fi oficiata slujba de sfintire a apei.

Inaltarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece ne aminteste de patimile si moartea Mantuitorului.

Crucile de la manastirea Dervent

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat la Dervent - una mare si trei mai mici - dupa cum spune traditia "crescute din pamant”, in prezent se mai afla doua: cea mare, care are puteri tamaduitoare, este adapostita in paraclisul din stanga bisericii, iar crucea mica se afla in afara bisericii, in stanga altarului. Celelalte doua cruci mici au fost scoase din pamant, in timpul stapanirii otomane.

Sfintele Cruci de la Dervent, in jurul carora de doua mii de ani se revarsa mila si minunile lui Dumnezeu, sunt din piatra masiva si au marimi diferite. Cea din afara bisericii are bratele rupte, in jurul ei exista obiceiul de a se aseza pungi cu graunte pentru animale.

Inaltarea Sfintei Cruci este cea mai veche sarbatoare inchinata Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos si evoca doua evenimente deosebite din istoria ei.

Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci, in secolul al IV-lea, de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare si inaltarea sa solemna, in fata poporului, de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie 335.

Cel de-al doilea este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la poporul persan, in anul 629, si depunerea in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

Tot sambata, la ora 18.00, Ierarhul Tomisului va sfinti trei troite in localitatea Nuntasi (com. Istria), iar duminica, 15 septembrie, incepand cu ora 7.45 va sfinti biserica "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir” din aceeasi localitate, slujba urmata de savarsirea Sfintei Liturghii. Constructia locasului de cult a inceput in anul 2008.

Biroul de Informare al Arhiepiscopiei Tomisului

13 Septembrie 2013

Vizualizari: 233

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 14-15 septembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE