Programul IPS Teodosie in perioada 7-11 septembrie 2016

Joi, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului. Cu acest prilej, miercuri, 7 septembrie, începând cu ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, unită cu Litia, la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de lângă localitatea constănţeană Deleni. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Dionisie Areopagitul.

Joi, 8 septembrie, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfânta Maria” din Constanța (zona Far). Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sf. Dionisie Areopagitul până la ora 14.00. Tot joi, de la ora 20.00, IPS Teodosie va oficia slujba tunderii în monahism a tânărului student teolog Stanciu Marius la mănăstirea Sf. Teotim din Murfatlar.

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie. Părinții săi, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.

Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați. Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca care se naște va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.

Pe 9 septembrie, în calendarul ortodox sunt serbaţi Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria. Cu acest prilej, vineri, 9 septembrie, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Constanţa (str. Badea Cârțan, zona stadion Rugby).

Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie. O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi. Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.

Biroul de Comunicare
 

06 Septembrie 2016

Vizualizari: 151

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 7-11 septembrie 2016 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Programul IPS Teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE