VINERI, 25 SEPTEBRIE 2009
- orele 14.00 – Intampinarea la Catedrala episcopala (str. Basarabiei) a moastelor Sfintilor Martiri de la Niculitel, aduse de o delegatie a Episcopiei Tulcii, de la manastirea Cocos, jud. Tulcea.
DUMINICA, 27 SEPTEBRIE 2009
- orele 9.00-11.30 – Sfanta Liturghie, la Catedrala episcopala, prezidata de Preafericitul Parinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
- orele 11.30-12.30 – Solemnitatea ridicarii in rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Dunarii de Jos si a acordarii rangului de arhiepiscop PS Episcop Casian.
LUNI, 28 SEPTEBRIE 2009
- orele 10.00 – Deschiderea oficiala a Sesiunii de Comunicari “Crestinismul romanesc si organizarea bisericeasca in sec. XIII-XIV” – organizata, din initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, de Comisia Romana de Istorie si Studiu al Crestinismului, la Asezamantul eparhial de la Lacu Sarat
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ridicarea Episcopiei Dunarii de Jos la rang de arhiepiscopie
In zilele de 18-19 iunie 2009, la Resedinta Patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Printre hotararile luate se afla si ridicarea Eparhiei Dunarii de Jos la rangul de Arhiepiscopie.
Municipiul Galati, resedinta de mai bine de 150 de ani a Episcopiei Dunarii de Jos, se afla inca din anul 1992 sub protectia spirituala a Sfantului Apostol Andrei, care a propovaduit stramosilor nostri Evanghelia mantuirii in urma cu doua mii de ani. O traditie locala veche, consemnata la 1794, afirma ca apostolul a ridicat o biserica in zona Serbesti-Barbosi (langa Galati). In anul 1996, in zilele de 16-17 octombrie, cu binecuvantarea Mitropolitului Nicodim de Patras si a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, la initiativa si prin staruinta Preasfintitului Casian, Episcopul Dunarii Jos, credinciosii de la Dunare de Jos au primit la Galati binecuvantarea ucenicului “intai chemat” al Mantuitorului Hristos, prin sfintele sale moaste aduse din Grecia. Demn de remarcat este si faptul ca Seminarul Teologic din Galati a fost incredintat patronajului spiritual al Sfantului Andrei inca din anul 1908, devenind astfel prima institutie din Romania aflata sub ocrotirea Apostolului romanilor
In spatiul Dunarii de Jos, mai exact in situl arheologic al cetatii romane Barbosi-Tirighina (5 km N-V de orasul Galati), au fost descoperite in urma cu mai bine de 30 de ani (1978), intr-un mormant de inhumatie crestina, osemintele si fibula in forma de cruce cu numele lui Innocens, care a trait pe vremea imparatului Claudius Goticul (268-270), fiind considerat astfel cel mai vechi crestin descoperit pe teritoriul Romaniei, pana in prezent. Din data de 28 noiembrie 2008, sicriul de sticla cu osemintele lui Innocens au fost transferate de la Muzeul de Istorie – Galati in capela Palatului Episcopal.
In cadrul aceluiasi sit arheologic s-au mai gasit alte marturii ale prezentei crestine in aceasta zona, cum ar fi: cruciulita din sidef (1,7 cm x 1,7 cm) cu brate egale, usor latite spre capete si terminate in unghi, din timpul imparatului Elogabalus (218-222);
cruce pandantiv de sidef (cca 2 cm), de tip immisa, datata cu ajutorul unei monede din vremea imparatului Severus Alexander (222-235), gasita intr-o locuinta aflatp la sud-est de si amfora cu inscriptii crestine (chrismoniul), descoperite in castellumul roman de la Barbosi.
Nenumarate alte dovezi, printre care si moastele Sfintilor Mucenici Zoticos, Atalos, Camasis si Filipos (sec. IV), aflate astazi pe teritoriul Episcopiei Tulcii, descoperite la Niculitel in anul 1970, vorbesc despre vechimea crestinismului in zona Dunarii de Jos.
La acestea se adauga si faptul ca, pe teritoriul de astazi al Eparhiei Dunarii de Jos, a functionat, inca “inainte de 1500”, cum afirma istoricul Demostene Russo, Mitropolia Proilaviei, cu sediul la Braila, care cuprindea, la inceput, teritoriile din jurul Chiliei si Cetatii Albe, din nordul Dobrogei, pana la Giurgiu si Turnu, unii istorici afirmand ca nu ar fi exclus ca ea sa fi luat nastere ca o continuatoare a Mitropoliei Vicinei.
Toate aceste marturii reprezinta tot atatea argumente ale vechimii crestinismului la Dunarea de Jos. De asemenea, in timpul pastoririi Arhiepiscopului Antim Nica, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat punerea in valoare a acestui spatiu-matrice al crestinismului romanesc dintre Dunare si Marea Neagra, prin ridicarea Episcopiei Dunarii de Jos la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Tomisului si Dunarii de Jos si cu resedinta in municipiul Galati, ierarhul aducand argumente pertinente de ordin istoric, pastoral si administrativ asupra alegerii acestui sediu.
Dupa anul 1990, prin hotararea Sfantului Sinod, teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos s-a divizat in doua noi unitati administrative: Arhiepiscopia Tomisului, cu sediul la Constanta si respectiv Episcopia Dunarii de Jos, cu sediul la Galati. Odata cu aceasta hotarare, Arhiepiscopul Antim Nica, una dintre cele mai prestigioase personalitati ale Bisericii noastre, a ramas in continuare la Galati, conducand eparhia Dunarii de Jos, cu titlul de Arhiepiscop (ad-personam).
La toate acestea mentionam si argumentele contemporane ale slujirii cu timp si fara timp, in duh de jertfa si dragoste pentru Biserica si oameni, a chiriarhului Dunarii de Jos, Preasfintitul Casian, dimpreuna cu hranicii preoti si cu cinul monahal in mijlocul evlaviosilor si jertfelnicilor credinciosi, pentru a aduce cuvantul lui Dumnezeu in viata poprului de la Dunare.
Istoria ultimilor doua decenii consemneaza o renastere si revigorare spirituale fara precedent, prin constructia a peste 130 de noi biserici si sfintirea sau resfintirea a 200 de biserici si capele, in cadrul carora slujesc peste 450 de preoti si diaconi, trimiterea la misiune in parohii a peste 300 de preoti, fondarea si reinfiintarea a 12 asezaminte monahale, oragnizarea si reactivarea a sase institutii de invatamant teologic, sustinerea si promovarea orei de Religie in scoala, initierea si dezvoltarea retelei de asezaminte filantropice reprezentata de peste 35 de asezaminte sociale dintre care mentionam: trei mari asezaminte pastoral-misionare si social-filantropice (doua in municipiul Galati si unul langa municipiul Braila), 20 de cantine sociale, 4 cabinete medicale si o mini-clinica cu laborator de analize, 2 gradinite parohiale si, in curs de organizare, 4 centre multifunctionale de servicii sociale.
Dragostea si evlavia credinciosilor si slujitorilor de la Dunarea de Jos, in frunte cu ierarhul lor, rugaciunile lor catre sfintii lui Dumnezeu s-au facut auzite astfel incat, dupa aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Galati, in octombrie 1996, au urmat numeroase semne ale prezentei si binecuvantarii lui Dumnezeu, prin sfintii Sai: Sfanta Cruce a Mantuitorului, braul Maicii Domnului, vesmantul Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi si moastele Sf. Ioan cel Milostiv, ale Sf. Cuv. Ioan Casian, ale Sf. Atanasie – Patriarhul Constantinopolului, ale Sf. Mc. Dasie si Emilian de Durostor, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Nectarie din Eghina, Sf. Sofronie al Ierusalimului, Sf. Grigorie Palama, Sf. Vasile cel Mare, vesmantul Sf. Cuv. Patapie, Sfintii Neo-martiri din Samotracia. Bogatia si darurile spirituale revarsate asupra poporului drept-maritor prin sfintii ale caror sfinte moaste au fost si sunt venerate la Catedrala Dunarii de Jos sunt nemasurate, realitate ce a inspirat si a determinat Sfantul Sinod al Bisericii noastre sa binecuvinteze proclamarea la Galati, in zilele de 2-3 mai 2009, a cinstirii Sfantului Atanasie – Patriahul Constantinopolului in intreaga Patriarhie Romana.
Evenimentul ridicarii in rang de arhiepiscopie a Dunarii de Jos, din 18-19 iunie a.c., in baza hotararii Sfantului Sinod, se petrece in contextul sarbatoririi a 1650 de ani de la trecerea la viata vesnica a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, a 350 de ani de la recunoasterea infiintarii Mitropoliei Tarii Romanesti de catre Patriarhia Ecumenica, dupa pelerinajul in Capadocia a delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane (28 mai – 2 iunie 2009), conduse de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Tot in acest an, la data de 3 mai, a avut loc la Catedrala episcopala din Galati evenimentul istoric al proclamarii cinstirii in Biserica Ortodoxa Romana a Sfantului Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, care a slujit ca arhiereu timp de 12 ani la Dunarea de Jos (1643-1654).
In cadrul sedintei Sfantului Sinod din 18-19 mai a.c., s-a hotarat proclamarea anului 2010 in Patriarhia Romana drept Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti in contextul aniversarii anul viitor a 1685 de ani de la Sinod I Ecumenic de la Niceea (325-2010) si respective a 125 de ani de la recunoasterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885 – 2010), la a carei confirmare de catre Patriarhia Ecumenica, in data de 25 aprilie 1885, a avut o contributie esentiala cel dintai ierarh al Dunarii de Jos, Episcopul Melchisedec Stefanescu.
In acest context, analizandu-se in cadrul Sinodului Permanent vechimea si rolul unor scaune episcopale, precum si activitatea acestora in plan spiritual-liturgic, misionar-cultural, pastoral si social-filantropic, pentru a da un impuls misiunii Ortodoxiei astazi si a se afirma rolul identitatii noastre crestine in plan national, dar si european, la propunerea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Sfantul Sinod a aprobat ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ramnicului, Episcopiei Romanului, Episcopiei Buzaului si Vrancei, Episcopiei Argesului si Muscelului, Episcopiei Dunarii de Jos si a Episcopiei Aradului.
Prin acest act de recunoastere a rolului teritoriului Dunarii de Jos in formarea si cristalizarea vietii crestine pe teritoriul Romaniei, cel mai inalt for de conducere al Bisericii noastre ne invita la a pune mai mult si mai bine in lumina marturiile privind vechimea, continuitatea si actualitatea mesajului Evangheliei Mantuitorului Hristos, adus de Sfantul Apostol Andrei si transmis, prin sfintii mucenici si mucenite, cuviosi si cuvioase, ierarhi si slujitori, catre poporul drept-maritor care a trait de-a lungul veacurilor pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu.
Sursa: edj.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.