Parohia Fagaras II, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala “Ovidiu Densusianu” si Colegiul Tehnic “Aurel Vijoli”, ambele din Municipiul Fagaras, au desfasurat zilele trecute Proiectul “Euharistie si Martiriu, lumina a Tarii Fagarasului”. Grupuri de elevi din Fagaras au ajutat mai multe familii nevoiase, au aflat mai multe despre Sfanta Spovedanie si Sfanta Euharistie si au studiat viata Sfintilor Martiri Brancoveni.
Mai multi elevi de la soala speciala din cadrul colegiului amintit au confectionat la atelierele proiectului obiecte precum puisori din material textil, figurine din gips si felicitari. Aceste obiecte realizate manual au fost vandute de colegii lor de la invatamantul gimnazial in duminica trecuta, la Biserica “Sfantul Nicolae” din Fagaras. Credinciosii au avut posibilitatea sa admire in aceeasi zi si o expozitie de desene legate de viata domnitorului Constantin Brancoveanu si a familiei sale. “Cu banii stransi in biserica,, elevii si profesorii insotitori au cumparat alimente si fructe, pe care le-au oferit mai apoi unor familii nevoiase, cu multi copii. Copiii au adus o bucurie in inimile primitorilor, iar multumirea sufleteasca a micilor daruitori a fost pe masura”, ne-a spus Protopopul de Fagaras 1 si paroh la biserica amintita, parintele Marcel Dobrea.
Modele de vietuire crestina
Tot in cadrul aceluiasi proiect, la Colegiul Tehnic”Aurel Vijoli” s-a desfasurat inca o activitate religios-culturala. In capela scolii, un sobor de preoti a oficiat Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite, iar la momentul potrivit, s-au impartasit mai multi elevi si cadre didactice. In cuvantul de invatatura, protopopul Marcel Dobrea a vorbit despre importanta Spovedaniei si Impartasaniei si a mentionat ca manifestarea are loc sub semnul Anului Sfintei Euharistii si a Sfintilor Martiri Brancoveni. La simpozionul care a urmat, elevi si profesori de la liceele din oras au dezbatut tema “ Sfintii Brancoveni, modele de vietuire crestina”. Doua grupe de elevi au prezentat cu ajutorul mijloaclor media pe mucenicii patimitori din punct de vedere istoric si cultural, iar profesoara Ileana Pandrea a subliniat aspecte din viata lor religioasa. In final, s-a dezvoltat subiectul “Euharistie si Martiriu: Sfintii Brancoveni, modele de vietuire crestina”, titlu care a dat numele proiectului de la Fagaras . “S-a remarcat in prelegeri ca Sfintii Brancoveni constituie modele adevarate pentru tinerii de azi, care au atata nevoie de modele in viata. De asemenea, s-a spus ca este meritoriu faptul ca tinerii elevi pot fii preocupati de un asemenea subiect”, ne-a mai spus parintele Dobrea.
Simpozionul a mai scos in evidenta actualitatea martiriului Sfintilor Brancoveni, in legatura cu persecutiile indurate de crestinii de azi in tari ca Siria, Africa de Sud, Coreea de Nord, Iran, Irak, etc.
Amintim ca Municipiul Fagarasul si intreaga Tara a Fagarasului se afla sub ocrotirea Sfintilor Martiri Brancoveni, pentru ca aici se afla doua mari ctitorii ale acestora, Manastirea de la Sambata de Sus si Biserica “Sfantul Nicolae” din oras.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
-
Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie
Publicat in : Dogma -
Importanta Tainei Sfintei Spovedanii in viata duhovniceasca
Publicat in : Editoriale -
Care este cel mai important si mai folositor canon ce trebuie dat la Sfanta Spovedanie?
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.