PS Andrei Fagarasanul si PS Irineu Bistriteanul sunt candidatii Sinodului Mitropolitan de la Cluj pentru Arhiepiscopia de Alba Iulia

Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, si Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, sunt candidatii Mitropoliei Clujului la scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Cei doi ierarhi au fost votati in sedinta Sinodului Mitropolitan de luni, 9 mai, Preasfintitul Irineu obtinand patru voturi, iar Preasfintitul Andrei doua voturi, fiind prezenti la sedinta 6 ierarhi din Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Din motive medicale, Inaltpreasfintitul Iustinian Chira, al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, nu a participat la lucrari. Acesti doi ierarhi au fost votati prin vot secret din lista candidatilor eligibili trimisa de Sfantul Sinod.

Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, lista candidatilor poate fi completata cu maximum doi candidati, in cadrul consultarii cu membrii Adunarii Eparhiale de marti, 10 mai, care va avea loc in Aula Nicolae Ivan a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, sedinta precedata de un Te Deum oficiat in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, incepand cu ora 9.

30.

Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului

Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, s-a nascut la data de 2 iulie 1953, in comuna Basesti, judetul Maramures, din parintii Dumitru si Rozalia Pop, primind la Botez numele Ionel. A urmat scoala elementara in comuna natala, iar intre anii 1968-1973 a studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Dupa terminarea studiilor teologice seminariale, a fost recrutat in armata si a satisfacut stagiul militar la o unitate de ,,Vanatori de Munte” in orasul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. In toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an de studii, continuand la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, unde, in vara anului 1978, si-a luat licenta in Teologie cu calificativul ,,exceptional”, fiind sef de promotie.

La 1 august 1978 a intrat in obstea Manastirii Sinaia, fiind tuns in monahism in acelasi an, primind numele Irineu si indeplinind simultan functia de ghid-muzeograf. In toamna anului 1981 a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand ca specializare principala disciplina Teologia Morala. Intre anii 1985-1988 a beneficiat de o bursa de studii in America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat in cadrul Eticii sociale. In S.U.A. a desfasurat si o bogata activitate ecumenica si misionara, atat in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Misionare din America si Canada, cat si in Comunitatea ortodoxa ,,Sfantul Fotie” din cadrul Universitatii Princeton, in calitate de membru activ al acesteia.

Reintors in tara, la 30 august 1988, a revenit la Sfanta Manastire Sinaia, unde si-a reluat activitatea sacerdotala si muzeografica. La 9 iunie 1989 a fost numit preot slujitor la catedrala patriarhala din Bucuresti. I s-au incredintat, totodata, numeroase ascultari de ordin administrativ-bisericesc. In toamna aceluiasi an, a primit rangul de arhimandrit, dupa care a fost numit in functia de superior al Asezamintelor ortodoxe romanesti de la Ierusalim si Iordan si de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului. Reintors in tara, in 30 octombrie 1990, in urma recomandarii Arhiepiscopului Teofil Herineanu si la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfantul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, cu titlul ,,Bistriteanul”.

De la hirotonirea intru arhiereu, prin sfinte slujbe, vizite canonice la parohii, scrieri alese si prelegeri elevate, prin participarea la diferite manifestari culturale, simpozioane, aniversari, vernisaje si prin participarea la evenimentele de interes social si umanitar de pe raza eparhiei, Preasfintia Sa a contribuit la sporirea spirituala si culturala a credinciosilor clujeni si bistriteni. Din anul 1994, a adus o contributie deosebita la sustinerea si dezvoltarea invatamantului teologic universitar clujean si la formarea viitorilor slujitori ai Bisericii, prin predarea cursurilor de Morala crestina si Spiritualitate ortodoxa la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

La 23 decembrie 1999, i s-a acordat titlul de Cetatean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, ,,pentru contributia deosebita la promovarea valorilor spirituale crestine in societatea romaneasca si pentru prestigioasa activitate pe taram cultural”. Din anul 2000 este si presedintele Comisiei locale de Bioetica.

Preasfintitul Irineu a participat, de-a lungul timpului, la unele congrese si reuniuni internationale si a desfasurat o impresionanta munca de cercetare stiintifica, concretizata intr-un mare numar de studii, articole, recenzii si predici, publicate in diverse reviste si periodice din tara si din strainatate. De asemenea, este autorul a saisprezece carti si doua traduceri. A avut un interes aparte pentru semanarea cuvantului lui Dumnezeu, elaborand trei volume de cuvantari duhovnicesti. O preocupare constanta a avut-o pentru Tara Sfanta, reliefata in patru lucrari.

Dintre cartile scrise de Preasfintitul Irineu Bistriteanul mentionam: Manastirea Sinaia, Asezamintele romanesti de la Ierusalim si Iordan, Icoana de la Nicula, Pavaza credintei, Tara Sfanta, arena operei mantuitoare, Monahismul, chivotul neamului romanesc, Basestiul si ilustrul sau barbat George Pop, Marturisirea nadejdii, Imparateasa cerului si Mama noastra, Preotia si arta pastorala, Cuvantul dragostei, Sfantul Irineu de Lyon, Sfantul Ioan Iacob, sihastrul roman de la Hozeva, Painea vietii si paharul mantuirii, Chipul lui Hristos in viata morala a crestinului, Curs de bioetica, Traducere: Maica Alexandra, Sfintii Ingeri, Traducere: Pr. Prof. Dr. John Breck , Darul sacru al vietii.

Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului

Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a nascut pe 22 noiembrie 1967, in localitatea Chetani, judetul Mures. A urmat Scoala primara si gimnaziul in satul natal Chetani, dupa care a absolvit Liceul din Iernut, iar in anul 1989 a intrat ca vietuitor la Manastirea Toplita, judetul Harghita. A fost tuns in monahism in ziua de 19 iulie 1990, cu numele Andrei, de catre Inaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, pe atunci Arhiepiscop al Alba-Iuliei. La 20 iulie 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Manastirea Toplita, in toamna aceluiasi an fiind hirotonit ieromonah.

Pe data de 10 august 1995 a fost numit staret al Manastiraa Fagetel, judetul Harghita, unde a gasit doar o biserica, restul fiind distrus. La 29 august 1999 a fost hirotesit protosinghel, iar dupa 7 ani arhimandrit.In anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian” din Bucuresti. A urmat, in perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Aristotel din Salonic, Grecia. La 1 octombrie 2005 a fost numit exarh al manastirilor din Episcopia Covasnei si Harghitei, functie pe care a ocupat-o pana la hirotonirea sa intru arhiereu.

In aceasta perioada, a condus lucrarile de refacere a acestei manastiri: pictura bisericii, clopotnita, chilii, arhondaric, gospodarie anexa. In cadrul lucrarilor Sfantului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfasurate la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, a fost ales in scaunul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, vacantat in urma alegerii Preasfintitului Parinte Dr. Visarion Baltat in demnitatea de episcop al nou infiintatei Episcopii a Tulcii. Intronizarea intru episcop a avuta loc la 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus.


Sursa: radiorenasterea.ro

.

10 Mai 2011

Vizualizari: 1677

Voteaza:

PS Andrei Fagarasanul si PS Irineu Bistriteanul sunt candidatii Sinodului Mitropolitan de la Cluj pentru Arhiepiscopia de Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact