PS Petroniu, Episcopul Salajului, a resfintit biserica din Valea Hranei

Duminica, 6 iulie 2014, Preasfintitul Parinte Petroniu a facut un popas duhovnicesc in localitatea Valea Hranei, filie a parohiei Ceaca, din Protopopiatul Jibou. Dupa intampinarea Ierarhului de catre parintii impreuna slujirori si credinciosii satului, dar si de cei veniti din localitatile vecine, Preasfintitul Parinte Petroniu a resfintit biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. In continuare a fost savarsita Sfanta Liturghie pe o scena amenajata in vecinatatea locasului de cult.

In cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte Petroniu a indemnat pe cei prezenti la slujba ca la fel ca si in cazul sutasului din evanghelia de astazi, credinta sa fie impletita cu faptele bune, pentru ca asa vom mosteni Imparatia lui Dumnezeu.

Satul Valea Hranei este atestat documentar pentru prima data in anul 1595. In 1830 satul se numea Valea Hreanului, dupa numele plantei legumicole cu acelasi nume care crestea din abundenta in aceasta zona, iar apoi din obisnuinta oamenii au numit satul Valea Hranei, nume consfintit de autoritati incepand cu 1966. Prima biserica din Valea Hranei despre care avem stire este biserica de lemn cu hramul Sfinii Arhangheli Mihail si Gavriil care dateaza din anul 1780. Aceasta biserica a slujit comunitatea din Valea Hranei pana la ridicarea bisericii actuale de zid in anul 1929. In anul 1932 biserica de lemn este vanduta comunitatii din Poiana Ontii, judetul Salaj, unde o regasim si in ziua de azi. Modificarile aduse, atat in interior cat si in exterior au determinat neincluderea acestei biserici pe lista monumentelor istorice.

Odata cu trecerea timpului biserica noua de zid a fost supusa degradarii asa incat incepand cu anul 2008, sub coordonarea vrednicului de pomenire parinte Ioan Ceaca, trecut la domnul in anul 1013, au fost demarate lucrarile de reinnoire a locasului de cult. Incepand cu anul 2011 lucrarile au fost continuate de noul si tanarul parinte paroh Vlad-Iulian Bene. Sub cei doi preoti biserica a fost repictata, a fost refacuta pardoseala, a fost inlocuit iconostasul, tencuindu-se si exteriorul locasului de cult. Toate aceste lucrari au fost posibile prin jertfelnicia celor 25 de familii care mai traiesc astazi si sat si a altor binefecatori.

Autor: Arhid.

Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

07 Iulie 2014

Vizualizari: 520

Voteaza:

PS Petroniu, Episcopul Salajului, a resfintit biserica din Valea Hranei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE