Randuiala spalarii picioarelor in Arhiepiscopia Dunarii de Jos

In Joia cea Mare din Saptamana Patimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala Arhiepiscopala din Galati si in toate bisericile Eparhiei Dunarii de Jos, a fost savarsita, conform randuielii liturgice din Biserica Ortodoxa, slujba Sfintei Liturghii a Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, in cadrul careia a fost sfintit Sfantul Agnet, din care se va pregati si se va pastra, pe Sfanta Masa, in tot timpul anului, Sfanta Impartasanie ce va fi oferita celor bolnavi si copiilor.

La finalul Dumnezeiestii Liturghii, sub Pantocratorul Catedralei arhiepiscopale, a fost implinita randuiala spalarii picioarelor, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de clerul Catedralei si de numerosi credinciosi galateni, a precizat Parintele Gabriel Molocea.

Ca in fiecare an, protagonistii acestui ritual au fost 12 copii orfani, cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, proveniti din Centrul de Plasament "Negru Voda” din municipiul Galati. 

La momentul cuvenit, urmand indemnului Mantuitorului Iisus Hristos, Inaltpreasfintia Sa, incins cu stergar s-a plecat pentru a spala  picioarele celor 12 "mici ucenici”, oferindu-le in maini faclii aprinse. Pe langa binecuvantarea lui Dumnezeu, copiii au primit incaltaminte si imbracaminte noua, precum si alte ajutoare de prima necesitate.

"Astazi, in Sfanta si Marea zi Joi, in cadrul Sfintei Liturghii, care actualizeaza Cina cea de Taina a Mantuitorului Iisus Hristos in foisorul Cinei de la Ierusalim, actualizam evenimentul cel mai mare, anume calea catre smerenie, nu doar ca virtute inscrisa in terminologia sacra, ci ca fapt, ca pilda pe care ne-o da Mantuitorul, care este smerenia intrupata. De aceea, ritualul din cadrul Sfintei Liturghii, care se numeste "spalarea picioarelor” devine curatire sufleteasca de praful tuturor pacatelor si, in acelasi timp, reconciliere cu aproapele nostru. In baia lacrimilor noastre, sa-L rugam pe Domnul sa stearga toate pacatele noastre pentru ca astfel, ochii nostri din interior sa-L vada si sa-L primeasca pe Mantuitorul si Crucea Sa ca semn al iertarii si ca putere de ridicare din propriile pacate si asa, pe calea cea mai buna - smerenia - sa mergem spre Invierea din pacate. Atunci cand inviem din pacate, cu siguranta Lumina Invierii Mantuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim, va sta ca intr-o candela in fiecare dintre noi!”, a spus Inaltpreasfințitul Parinte Arhiepiscop Casian.

Activitatea cu caracter social-filantropic si misionar din Joia cea Mare a fost organizata de Arhiepiscopia Dunarii de Jos in parteneriat cu filiala "Sfantul Apostol Andrei” a ASCOR Galati.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

02 Mai 2013

Vizualizari: 757

Voteaza:

Randuiala spalarii picioarelor in Arhiepiscopia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE