Randuieli si slujbe din Saptamana Patimilor

Incepand de astazi, 2 aprilie 2018, am intrat in cea mai intensa perioada a Triodului, cunoscuta sub denumirea de Saptamana Patimilor. Cei care sunt sanatosi, sunt chemati sa posteasca in aceste zile mai aspru, gustand numai paine, sare, legume si apa. Dezlegare la untdelemn si vin avem in aceasta saptamana numai in Sfanta si Marea Joi. In Vinerea si Sambata Mare, daca sanatatea ingaduie, nu se va gusta nimic pana seara.

Saptamana Sfintelor Patimi incepe in Duminica Floriilor, seara, la Vecernie. In fiecare seara se savarsesc deniile, slujbe prezente pana vineri seara, inclusiv. Amintim ca denia este slujba utreniei sau "de dimineata" care se savarseste seara, in ajun.

Zilele de luni, marti si miercuri din Saptamana Mare sunt pregatitoare pentru orice credincios in vederea intelegerii sensului venirii lui Hristos in lume, patimilor si mortii sale, anume acela de a birui pacatul si moartea prin jertfa de Sine.

In zilele de luni, marti si miercuri dimineata se savarseste slujba Ceasurilor, a Obednitei si Vecernia unita cu Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. O randuiala care se savarseste mai ales la manastiri este aceea a citirii stalpilor Evangheliilor. Stalpii Evangheliilor se citesc in aceasta saptamana in zilele de luni, marti si miercuri, la Ceasurile al treilea, al saselea si al noualea, impartindu-se cele patru Evanghelii in noua parti.

In Sfanta si Marea Joi, dimineata, se citesc Ceasurile al treilea, al saselea si al noualea, (fara stalpi si fara catisme), apoi Obednita si Vecernia unita cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In cadrul Proscomidiei din Joia Mare, pe langa Sfantul Agnet care se foloseste la Sfanta Liturghie din ziua respectiva, se mai scoate inca un Agnet, care se sfinteste impreuna cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Al doilea Agnet va fi pastrat pana in Martea Luminata cand este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.

In amintirea spalarii picioarelor Apostolilor de catre Hristos, exista obiceiul ca in Joia din Saptamana Patimilor, in unele manastiri, staretul sa spele picioarele a doisprezece din vietuitorii manastirii pe care o conduce.

Tot in Sfanta si Marea Joi, seara, se savarseste Denia celor 12 Evanghelii, numita in cartile de cult "Slujba Infricosatoarelor Patimi".

Ultima vineri din Postul Mare este numita Vinerea Patimilor, ziua in care Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce pentru mantuirea neamului omenesc. Vinerea Mare este zi de post negru. In aceasta zi se citesc Ceasurile imparatesti, fiind o zi in care nu se savarseste Sfanta si dumnezeiasca Liturghie. In aceasta zi se savarseste slujba inmormantarii Mantuitorului, cand se canta Prohodul. La aceasta slujba se canta Binecuvantarile Invierii si se face procesiunea inconjurarii bisericii de catre preoti si credinciosi cu Sfantul Epitaf.

In Sfanta si Marea Sambata, dimineata, se citesc Ceasurile al treilea, al saselea, al noualea, cu Obednita si Vecernia unita cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2018

Vizualizari: 1597

Voteaza:

Randuieli si slujbe din Saptamana Patimilor 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

saptamana patimilor

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE