Resfintire de biserica si Liturghie arhiereasca la Radosi

 Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a fost prezent duminica, 21 octombrie 2012, in mijlocul credinciosilor din Parohia Radosi, comuna Crasna, Protoieria Targu Carbunesti, judetul Gorj. Cu acest prilej, a fost oficiata Sfanta Liturghie si slujba de resfintire a Bisericii cu hramul "Sfanta Cuvioasa Parascheva” din localitate.

Situata in vecinatatea Manastirilor Crasna si Icoana, la numai cativa kilometri de Baile Sacelu, in directia Novaci-Ranca, parohia gorjeana Radosi a imbracat haina de sarbatoare in cea de a 23 -a Duminica de dupa Rusalii. Sute de credinciosi, din toate zonele judetului, au trecut pragul Bisericii "Sfanta Cuvioasa Parascheva” pentru a participa la slujba de resfintire si la Sfanta Liturghie, oficiate de IPS Parinte Irineu, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.

Praznicul radosenilor a inceput de sambata seara, 20 octombrie, prin oficierea Vecerniei cu Litie. A doua zi, soborul preotilor slujitori, in frunte cu protoiereul Iulian Margineanu, l-au primit pe IPS Parinte Mitropolit la primele ore ale diminetii. A fost oficiata mai intai slujba de resfintire a locasului de inchinare, urmata de Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. La final, credinciosii au ascultat cuvantul de invatatura, rostit de IPS Parinte la textul pericopei duminicale care relateaza despre vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor” (Luca 8, 26-39).

"Domnul trebuie sa alunge din noi duhul pacatului”

Alaturi de explicatiile teologice, din cuvantul IPS Parinte Mitropolit nu au lipsit sfaturile practice, menite sa intareasca viata duhovniceasca a credinciosilor si sa statorniceasca prezenta lor in sanul Sfintei Biserici. "Viata celui care s-a indepartat de Dumnezeu este deschisa ispitelor satanei. Cel care nu pastreaza permanent legatura cu Biserica, staruind in fapte de ocara, se face salas diavolului si risca sa ajunga asemenea demonizatului din Evanghelia de astazi. In aceasta situatie, putregaiul pacatului se imprima in sufletul omului, asa cum intra igrasia in casa si cu greu mai poate fi scoasa de acolo. Atunci cand vezi betivul schimonosit de aburii bauturii, sau pe cel care huleste, sau desfranatul care alearga fara judecata dupa poftele lui, sau pe cel care fura cum sta cu ochii atintiti pe ce sa puna mana, oare nu ne vine in minte imaginea celui din evanghelie, care era robit de satana? Iata de ce trebuie sa vina Domnul Hristos in satul nostru, in casa noastra si in sufletele noastre. De aici El trebuie sa alunge duhul necurat al pacatului, cuibarit in multi dintre confratii nostri, care, in loc sa vada adevarul, graiesc numai si numai minciuna”, a spus IPS Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Cei care au contribuit la infrumusetarea si restaurarea sfantului locas de inchinare, au fost rasplatiti de Centrul Eparhial cu gramate de multumire. La randul sau, preotul Gheorghe Bosoncea, parohul Bisericii "Sfanta Cuvioasa Parascheva”, a primit rangul de iconom-stavrofor pentru activitatea administrativa si pastoral-misionara meritorie desfasurata in mijlocul credinciosilor din Radosi. Praznicul de la Radosi a fost trait intens si de diaconul Marian Dumitrescu, de la Parohia "Sfintii Arhangheli”, din Targu Carbunesti, care a primit Taina Preotiei.

Resfintita dupa un secol de la temeluire

Biserica "Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Parohia Radosi, comuna Crasna, judetul Gorj, a fost temeluita in anul 1902 de catre vrednicul de pomenire episcop Atanasie Mironescu al Ramnicului Noului-Severin. Lucrarile au culminat cu slujba de sfintire, oficiata zece ani mai tarziu, la 20 noiembrie 1912, sub protia aceluiasi arhiereu. In 2010, Consiliul Parohial, in frunte cu preotul paroh, Gheorghe Bosoncea, au decis demararea lucrarilor de restaurare, intrucat biserica ajunsese intr-un grad avansat de degradare. Demersul a fost finalizat prin sprijinul financiar al credinciosilor si prin contributia Primariei Crasna.

Diac. Ionita Apostolache

Sursa: mitropolia-olteniei.ro

Pe aceeaşi temă

22 Octombrie 2012

Vizualizari: 620

Voteaza:

Resfintire de biserica si Liturghie arhiereasca la Radosi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE