Resfintirea bisericii militare din Dej

Dupa aproape trei ani de reabilitari, biserica Garnizoanei Militare din Dej a fost resfintita duminica, 29 mai, de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, in fruntea unui sobor numeros de preoti si diaconi. Au participat exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, si protopopul de Dej, pr. Teofil Herineanu.

Slujba de resfintire a inceput la ora 9.00 si a fost urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca, raspunsurile fiind date de Grupul Coral „Sfantul Apostol Andrei”, dirijat de preot Decebal Gorea.

La final, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Andrei i-a acordat distinctia „Crucea Patriarhala” parintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, pentru activitatea rodnica desfasurata pe toate planurile, cu precadere pentru punerea bazelor bisericii garnizoanei din Dej, in calitate de preot militar intre anii 1999-2000. De asemenea, preotul paroh al bisericii militare, pr. Petru Both, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cel mai inalt rang preotesc, in semn de recunoastere a eforturilor depuse in slujba Bisericii si pentru renovarea bisericii garnizoanei.

Unul dintre sustinatorii proiectului de reabilitare a bisericii Garnizoanei Militare din Dej a fost generalul de brigada Ioan Muresan, distins la randul sau de catre Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei cu „Crucea Transilvana”, cea mai inalta distinctie acordata de Mitropolia Clujului.

In cuvantul de invatatura, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Andrei a deslusit textul pericopei evanghelice din aceasta duminica (a orbului din nastere), punand accent pe diferenta dintre orbirea trupeasca si cea sufleteasca. Astfel, ierarhul a dat exemple de oameni orbi din nastere care au avut mari realizari in viata, precum parintele arhimandrit Teofil Paraian sau scriitorul Ion Blajan.

Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a vrbit si despre importanta acestei biserici pentru comunitatea ortodoxa din municipiul Dej: „Vrednicul nostru de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a sfintit acest locas, iar noi, astazi, l-am resfintit. Pictura bisericii ne inspira la rugaciune dar nu numai, icoana este locul unei prezente harice, nu este doar o simpla reprezentare plastica a sfantului care este zugravit. Atunci cand ne rugam lui, intram in legatura cu el si, prin el, cu Dumnezeu”.

Biserica „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” a Garnizoanei Militare din Dej a fost amenajata in anul 1999, in cladirea fostului Cerc Militar, de catre preotul militar de atunci, pr. Dumitru Cobzaru, fiind sfintita un an mai tarziu, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Cladirea fiind mai veche, pentru crearea atmosferei de rugaciune au fost necesare eforturi sustinute. In anul 2008 au fost demarate lucrari de reamenajare a spatiului, care au fost finalizate in primavara anului curent, cu sprijinul conducerii Garnizoanei Militare.

„Am reusit sa introducem instalatiile electrice in toata cladirea, sa refacem tavanele, sa tencuim interiorul si sa infrumusetam biserica cu o pictura bisericeasca foarte frumoasa, realizata de pictorul Alin Iuga din Beclean”, a precizat preotul paroh Petru Both.

La resfintirea bisericii si Sfanta Liturghie de astazi au participat autoritati locale, comandanti militari ai Diviziei din Cluj, comandanti ai unitatii din Dej, militari, precum si un mare numar de credinciosi care frecventeaza aceasta biserica.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

29 Mai 2011

Vizualizari: 1124

Voteaza:

Resfintirea bisericii militare din Dej 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE