Resfintirea bisericii din parohia Moraresti

Marti , 8 noiembrie, in ziua de cinstire a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, parohia Moraresti, a imbracat haine de sarbatoare. Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, impreuna cu un important sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba de resfintire a bisericii inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, construita pe frumoasa vale a raului Topolog. Dupa slujba de resfintire, credinciosii au participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica.

Cu aceasta ocazie, Chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului a adresat un cuvant de invatatura sutelor de credinciosi prezenti la eveniment, in care a multumit enoriasilor din parohia Moraresti pentru eforturile depuse alaturi de parintele paroh Nicolae Cioboata.

Biserica din Moraresti a fost terminata in anul 1889 de enoriasii satului coordonati de parintele Gheorghe Dobriniescu.

A fost sfintita de Preasfintitul Parinte Ghenadie al II-lea, in timpul Majestatii Sale, regele Carol I.

Constructia a fost ridicata pe un teren in suprafata de 2500 mp, cedat parohiei de Ilie Puiu, un enorias al satului.Acesta la randul sau a primit 1 ha pamant arabil din proprietatea parohiei.

Prima reparatie capitala s-a facut in anul 1910 cand biserica a fost legata cu sina de fier. In timul primului razboi mondial, in anul 1916 biserica a fost ocupata de germani care au transformat interiorul acesteia in grajd pentru cai. Toate icoanele si obiectele de valoare din patrimoniul bisericii au fost distruse. In anul 1924, parintele Dumitru Bestea , a reusit impreuna cu satenii sa repare acoperisul bisericii. Intre anii 1934-1935 au fost efecuate lucrari de subzidire coordonate de inginerul Nicolae Brancu Tatunescu. In aceasta perioada a fost inchis amvonul bisericii asa cum se prezinta astazi. De asemenea pictura din interior a fost restaurata de pictorul Gheorghe Zafiescu, din localitatea Costesti Valsan. A fost resfintita in anul 1935 de Preasfintitul Nichita Duma, preot fiind Constantin Stangescu.

Dupa instalarea in parohie a parintelui Nicolae Ciobotea, in anul 1985, au fost executate in etape succesive mai multe lucrari , cea mai importanta fiind restaurarea picturii din interiorul bisericii. Toate acestea s-au executat sub binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Calinic si sub directa coordonare a sectorului Economic si Constructii, coordonat de Parintele Arhid. Caliopie Ichim. Pentru toate aceste eforturi depuse in acesti ani, parintele Nicolae Cioboata a primit distinctia de iconom stavrofor.

Sursa: eparhiaargesului.ro
 

.

09 Noiembrie 2011

Vizualizari: 330

Voteaza:

Resfintirea bisericii din parohia Moraresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE