Resfintirea bisericii din Popteleac, Episcopia Salajului

Duminică, 5 octombrie 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Popteleac, Protopopiatul Jibou. După întâmpinarea Ierarhului a fost săvârșită slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tot acum a fost retârnosită și masa Sfântului Altar, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin așezarea icoanelor celor patru evangheliști în laturile Sfintei Mese. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie în altarul de vară din vecinătatea locașului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii credincioșii au avut privilegiul de a asista la săvârșirea a două hirotonii. Astfel tânărul teolog Ioan Gaga a fost hirotonit diacon, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dobrin, Protopopiatul Zalău, iar părintele diacon Dan Crișan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Huta, Protopopiatul Zalău.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Preacucernicul Părinte paroh Sorin Gordan.

Aşezată în partea sud-estică a județului Sălaj, aproape de limita cu judeţul Cluj,localitatea Popteleac aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Gârbou, prima atestare documentară a satului provind din anul 1230, când apare sub numele de „poss. Popteleke”.Un document din anul 1379 aminteşte de marele drum al sării, care trecea şi prin satul Popteleac.

Potrivit izvoarelor, în Popteleac ar fi existat o mănăstire datând din prima jumătate a secolului al XVII-lea, dar aceasta a fost distrusă în 1761. Conform informaţiilor, biserica veche din sat a fost construită în 1786.Modesta bisericuţă de lemn edificată în anul 1786 a servit nevoile religioase ale poptelecanilor mai bine un secol şi jumătate, până când s-a construit biserica din zid de cărămidă. Aceasta a fost ridicată între anii 1949-1959 și a fost târnosită de către vrednicul de pomenire episcop Valerian Zaharia la 21 noiembrie 1959. Între anii 1976-1978 biserica este repictată în tehnica tempera, fiind resfințită în anul 1979 de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman. Începând cu anul 2004 au fost efectuate ample lucrări de consolidare și reînnoire a locașului de cult. Prin vrednicia părintelui paroh de atunci Marcel Șamșodan și prin jertfelnicia bunilor credincioși ai satului a fost consolidată fundația și pereții bisericii, au fost înlocuite geamurile, a fost refăcută instalația electrică, a fost ridicat un altar de vară și s-a purces la repictarea bisericii în tehnica frescă.

În cea de-a treia zi de Crăciun a anului 2009 este instalat noul preot al Parohiei Popteleac, în persoana Preacucernicului Părinte Sorin Gordan. Preacucernicia Sa a preluat lucrările demarate la biserică de către predecesorul său, continuând lucrările de pictură și precum și celelalte reparații necesare. Astfelpardoseala din diaconicoane a fost placată cu gresie, restul pardoselii din biserică fiind reparat și vopsit, fațada cafasului a fost acoperită cu icoane pictate pe lemn, a fost restaurat iconostasul, masa Sfântului Altar și proscomidiarul au fost placate cu marmură, băncile au fost reparate și vopsite și au fost achiziționate tetrapoadele. În exterior au fost reparate acoperişul, jgheaburile și burlanele, pereţii au fost retencuiți și vopsiți, a fost pictat pridvorul bisericii, iar fundația a fost îmbrăcată cu tencuială decorativă, scările de la intrarea în locașul de cult au fost placate cu gresie, au fost turnate aleile de acces, a fost ridicat un altar de vară, iar gardul a fost refăcut și vopsit. Pe lângă acestea, sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Toate aceste lucrări au fost posibile prin dărnicia și jertfelnicia celor 75 de familii de vrednici credincioşi ai satului şi ale altor binefăcători.

La final, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod deosebit la efectuarea tuturor acestor lucrări.

La rândul său, în semn de mulțumire și apreciere, Preacucernicul Părinte paroh Sorin Gordan a oferit Preasfinției Sale o icoană a Maicii Domnului.

Autor: Arhid. Adrian Onica

Sursa: radiorenasterea.ro

.

06 Octombrie 2014

Vizualizari: 500

Voteaza:

Resfintirea bisericii din Popteleac, Episcopia Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE