Resfintirea bisericii vechi a Manastirii Ilva Mare

Marele praznic al “Schimbarii la Fata” a Mantuitorului nostru Iisus Hristos a fost sarbatorit in mod deosebit de credinciosii din zona Nasaudului, care au participat in numar mare la hramul Manastirii de la Ilva Mare.

Resfintirea bisericii mici “Schimbarea la Fata” si Liturghia Arhiereasca

La sarbatoarea hramului din acest an a fost prezent si Preasfintitul Episcop Vasile Somesanul, care a oficiat in aceasta dimineata, de la ora 9, slujba de resfintire a bisericii mici ce poarta hramul „Schimbarea la Fata”, locas de cult ce a fost reabilitat in ultimii ani. De la ora 10, a urmat Sfanta Liturghie savarsita in sobor de preoti si diaconi din care a facut parte protopopul de Nasaud, Pr.

Ioan Dambu.

La sarbatoarea hramului asezamantului monahal „Schimbarea la fata” din judetul Bistrita-Nasaud au luat parte multime de credinciosi de pe Valea Ilvei, ce au venit la manastire inca de marti seara pentru a participa la sfintele slujbe. Programul a debutat din ajun, de la ora 19, cand PS Vasile a oficiat slujba Privegherii. Astazi credinciosii ce au participat la Sfanta Liturghie au primit binecuvantare arhiereasca si indemnuri duhovnicesti din partea PS Episcop Vasile. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru ctitorii manastirii.

Inceputul si evolutia Manastirii “Schimbarea la Fata”

Manastirea Ilva Mare este amplasata pe valea Ilvei, la 50 de km de orasul Nasaud. A luat fiinta in 1992, ca schit de calugari, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei parintesti. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea si a sfintit locul in 1992, dupa care s-au inceput si constructiile la biserica. Locasul de cult a fost terminat in 1996, an in care pe 6 august, de hramul bisericii a fost sfintit.

La inceputul anului 1999, schitul si-a schimbat statutul in manastire de maici. In 2001 s-a inceput constructia unei noi biserici cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”. PS episcop Vasile Somesanul a pus piatra de temelie la noua biserica, in data de 6 august. In 2005 biserica a fost ridicata, iar trei ani mai tarziu au inceput lucrarile de pictura interioara care au fost finalizate anul acesta. Noul locas de rugaciune ce poarta hramul “Pogorarea Sfantului Duh” urmeaza sa fie sfintit la sfarsitul lunii septembrie, de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.


Autor: Andreea Paglesan

Sursa: radiorenasterea.ro

.

07 August 2014

Vizualizari: 369

Voteaza:

Resfintirea bisericii vechi a Manastirii Ilva Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE