Biserica "Sfantul Gheorghe“ - Nou, singura ctitorie a Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu din Bucuresti, se pregateste pentru marea sarbatoare de la 16 august, cand se vor comemora 300 de ani de la martirizarea Brancovenilor.
Biserica de la kilometrul 0 al Capitalei este locasul de cult unde s-au desfasurat si urmeaza sa se intample cele mai importante evenimente dedicate Anului comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni. „Acest sfant locas este asezat anul acesta intre doua mari coordonate duhovnicesti: marea procesiune cu moastele Sfantului Constantin Brancoveanu din ziua de 21 mai, de la Catedrala Patriarhala pana la Biserica „Sfantul Gheorghe“ - Nou, la care au luat parte peste 1.000 de preoti si intre 15.000 si 20.000 de credinciosi, si ziua de 16 august, cand, dupa 307 ani, biserica va fi resfintita. Daca marea procesiune din ziua de 21 mai a recapitulat un alt eveniment din 21 mai 1934, putem spune pe drept cuvant ca aceasta zi a resfintirii bisericii din data de 16 august recapituleaza un alt eveniment notabil din istoria acestei mari ctitorii brancovenesti: ziua de 29 iunie 1707, cand marele nostru domnitor si Sfant Constantin Brancoveanu, impreuna cu familia domneasca, cu toata nobilimea din vremea aceea si mii de credinciosi din cetatea Bucurestilor au fost prezenti la tarnosirea acestui sfant locas. Invitati la acel eveniment duhovnicesc cu totul deosebit, care este marcat de cronicile vremii cu slove de aur, sunt cei mai mari ierarhi ai lumii ortodoxe, in frunte cu Patriarhul Ierusalimului, Hrisant Nottara. Cronicarul Radu Greceanu a descris in modul cel mai impresionant acea procesiune care s-a format la paraclisul Palatului Domnesc si care s-a indreptat spre Biserica „Sfantul Gheorghe“ - Nou, infatisandu-l pe Patriarhul Ierusalimului purtand moastele Sfantului Ierarh Nicolae, prezente si atunci in aceasta biserica, iar dupa ce au fost aduse in biserica s-a facut sfintirea bisericii. Acelasi cronicar se intrece in epitete care mai de care mai stralucitoare pentru a evidentia frumusetea acestei ctitorii brancovenesti“, a subliniat parintele Emil Nedelea Caramizaru, parohul Bisericii „Sfantul Gheorghe“ - Nou din Capitala.
Pregatirile pentru aceste doua mari evenimente au inceput de mai multi ani. Din grija fata de ctitoria brancoveneasca si din dorinta de a-i reda frumusetea de altadata, au fost executate ample lucrari de restaurare si infrumusetare, coordonate de catre cei mai buni specialisti in domeniu, realizate din cele mai bune materiale, precum facea odinioara si ctitorul ei. „Mai este doar foarte putina vreme pana la popasul duhovnicesc din ziua de 16 august, pe care il asteptam in emotie sfanta. Pentru aceasta, ne pregatim cu aceste multiple santiere pe care le avem deschise pe mai multe fronturi in acest sfant locas. Aceste lucrari au fost pornite in urma cu sapte ani, cand am primit aceasta inalta raspundere din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel de a trece la restaurarea ctitoriei brancovenesti, incepand cu pictura, inlocuirea acoperisului, a intregii infrastructuri a bisericii, inzestrarea ei cu policandre si mobilier lucrate in stil brancovenesc si multe, multe alte lucrari care culmineaza cu aceasta pictura monumentala in fresca, sub coordonarea maestrului Ioan Moldoveanu. Se desfasoara lucrari importante si la exteriorul bisericii, in pridvor si la pietrarie“, a mai subliniat parintele paroh.
Racla cu moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu va fi asezata intr-un baldachin. Va fi adusa si montata catapeteasma originala a bisericii. La Editura BASILICA a Patriarhiei Romane va fi publicata prima monografie a acestei biserici, care va cuprinde nu numai istoria multiseculara a locasului de cult, care incepe odata cu tarnosirea din anul 1707, ci si istoria de dinaintea acestei biserici, deoarece sub pardoseala ei au fost descoperite ruine ale celei mai vechi biserici din Capitala. Pentru a ramane marturie peste veacuri, au fost asezate geamuri securizate cu lumina ambientala deasupra criptei in care doamna Maria Brancoveanu a asezat acum aproape trei secole moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu si deasupra locului unde au fost extinse putin sapaturile arheologice, coordonate de arheologul expert Gheorghe Manucu Adamesteanu, lucrari care au confirmat studiile lui Panait I. Panait cu privire la fundatiile celei mai vechi biserici din Bucuresti.
„Domnitorul Brancoveanu a construit pe temelia bisericilor antecesorilor“
„In urma lucrarilor de deshumare a moastelor Sfantului Constantin Brancoveanu, in aceeasi cripta au fost gasite si alte oseminte ale Brancovenilor, care au fost depuse intr-un sicriu anume confectionat, respectand modelul celui pe care l-am descoperit in cripta Brancovenilor, exact sub lespedea frumoasa din marmura, fara inscriptie, pe care Marica Doamna Brancoveanu a pus-o in amintirea mucenicului ei sot. Cele doua lespezi de marmura ale domnitorilor Constantin Brancoveanu si Ioan Mavrocordat au fost aliniate si dispuse in axul ferestrei in anii a80 de profesorul Panait I. Panait si profesorul arhitect Bals pentru un aspect ambiental cat mai placut, dar lucrarea a dus la o decalare fata de cripta Brancovenilor. De aceea, deasupra criptei in care au fost gasite moastele Sfantului Constantin Brancoveanu a fost pusa sticla securizata, iar in interiorul criptei un sistem de iluminare“, a precizat arhitectul dr. Dan D. Ionescu, seful de proiecte pentru lucrarile de reabilitare la Biserica „Sfantul Gheorghe“ - Nou din Bucuresti.
In cadrul sapaturilor arheologice din luna mai, s-au descoperit la capatul estic al criptei Sfantului Constantin Brancoveanu vestigiile a cel putin doua dintre bisericile anterioare, lucru care a intarit ceea ce se cunostea in 1986, cand au fost incheiate lucrarile principale de arheologie de la Biserica „Sfantul Gheorghe“ - Nou. „Aceste ruine ale vechilor biserici, din ceea ce am putut observa, se gasesc la o adancime de peste un metru si jumatate sub pardoseala actualei biserici. Avand in vedere faptul ca spatiul este destul de strans si dificil de cercetat, ne-am oprit. Cele doua, chiar trei vestigii de biserica sunt suprapuse. Prima, care a devenit vizibila, este chiar fundatia actualei biserici. Dedesubtul ei se gasesc fundatiile intercalate ale inca unei biserici, daca nu chiar doua biserici - deocamdata mai dificil de precizat, pentru ca nu a fost posibil sa se adanceasca foarte mult sapatura din cauza pericolului surparii malurilor. Insa s-au putut vedea ziduri de caramida, un bolovan de rau intercalat intre aceste ziduri, el insusi este o marturie ca zidaria acestei biserici este posibil sa fie anterioara secolului al XVI-lea sau inceputului de secol al XVI-lea si care confirma ceea ce a dat sapatura din anii 1966-1967, anume, urmele celei mai vechi biserici descoperite pe teritoriul Bucurestilor, o biserica anterioara domniei lui Vlad Ţepes, datata pe baza unor monede emise de catre doi sultani, Murad II si fiul sau, Mahomed Cuceritorul, dupa anul 1440. Este o dovada in plus pentru existenta in continuare a bisericilor, pentru refacerea lor succesiva si a faptului ca domnitorul Brancoveanu a construit pe temelia bisericilor antecesorilor sai“, a mai aratat arhitectul dr. Dan D. Ionescu.
Biserica „Sfantul Gheorghe“ - Nou din Capitala va fi resfintita in ziua de 16 august de catre un numeros sobor de ierarhi, intre care si intaistatatori ai Patriarhiilor istorice sau tarilor ortodoxe, carora le-a daruit danii insemnate Sfantul Constantin Brancoveanu.
Sursa: basilica.ro
-
Sfintii Martiri Brancoveni
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfintii martiri Brancoveni si sfetnicul Ianache
Publicat in : Sfintii Martiri Brancoveni
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.