Retrospectiva 2011: Canonizari si alegeri de ierarhi in Patriarhia Romana

In 2011, calendarul nostru s-a imbogatit cu trei sfinti romani: Cuviosul Irodion de la Lainici, Sfantul mitropolit Andrei Saguna si Sfantul mitropolit Simeon Stefan. De asemenea, au avut loc si evenimente ce au vizat structura Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin alegerea a trei noi ierarhi, informeaza „Ziarul Lumina”.

In 2011 au avut loc in Patriarhia Romana trei proclamari de canonizari: Cuviosul Irodion de la Manastirea Lainici si mitropolitii Andrei Saguna si Simeon Stefan din Transilvania.

Proclamarea solemna a canonizarii Cuviosului Irodion a avut loc la Manastirea Lainici pe 1 mai, la eveniment participand Preafericitul Parinte Patriarh Daniel impreuna cu 20 de ierarhi membri ai Sfantului Sinod.

A doua proclamare solemna a fost cea a mitropolitului Andrei Saguna.

Aceasta a avut loc in Catedrala mitropolitana din Sibiu la 29 octombrie 2011, eveniment la care, alaturi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, au fost prezenti si Preafericitul Teodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei si al intregii Africi, si Inalt Preasfintitul Hrisostom, Mitropolit de Patras.

A doua zi, pe 30 octombrie, in pridvorul Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia a avut loc, in prezenta acelorasi personalitati, proclamarea canonizarii Sfantului Simeon Stefan, mitropolitul Transilvaniei. Ambele sarbatori au fost binecuvantate si de Sfantul Andrei, Apostolul romanilor, ale carui sfinte moaste au fost aduse atat la Sibiu, cat si la Alba Iulia.

Un nou mitropolit la Cluj, un nou arhiepiscop la Alba Iulia si un episcop-vicar pentru romanii din Spania si Portugalia

In ianuarie 2011, Inalt Preasfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a plecat spre cele vesnice. La 31 ianuarie, mitropolitul transilvan s-a stins din viata la aproape 90 de ani, trupul sau fiind depus in cripta ierarhilor de sub altarul catedralei din Cluj. La 14 martie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a intrunit in sedinta speciala la Resedinta mitropolitana din Cluj-Napoca, sub presedintia Patriarhului Romaniei, Loctiitor de Mitropolit al Clujului, pentru desemnarea candidatilor pentru scaunul vacant de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Au fost desemnati Inalt Preasfintitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, si Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

A doua zi, pe 15 martie a avut loc sedinta speciala de consultare a Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cu membrii Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, precum si cu membrii de drept, reprezentand celelalte eparhii din mitropolie. La aceasta sedinta consultativa au fost prezentate numele celor doi ierarhi desemnati de Sinodul Mitropolitan, membrii de drept considerand ca cei doi ierarhi intrunesc asteptarile si ca nu se mai impune completarea listei cu inca un ierarh.

In data de 19 martie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales, prin vot secret, pe Inalt Preasfintitul Andrei Andreicut in scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. De sarbatoarea Bunei Vestiri, a avut loc la Cluj-Napoca intronizarea noului mitropolit de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in prezenta a numerosi membri ai Sfantului Sinod.

Ramas vacant scaunul arhiepiscopal de la Alba Iulia, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a intrunit in sedinta speciala, luni, 9 mai 2011, la resedinta din Cluj-Napoca, sub presedintia IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si Loctiitor de Arhiepiscop al Alba Iuliei, pentru desemnarea candidatilor pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Alba Iuliei. Sinodul i-a desemnat prin vot secret pe Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si pe Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Numele celor doi ierarhi au fost prezentate membrilor Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care s-a intrunit in sedinta de consultare cu membrii Sinodului Mitropolitan, marti, 10 mai 2011, la Resedinta mitropolitana din Cluj-Napoca si au fost mentinute.

In data de 19 mai, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales, prin vot secret, pe PS Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, sa ocupe demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Intronizarea a avut loc duminica, 5 iunie, in Catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia.

Tot anul acesta au avut loc alegerea si hirotonia unui nou ierarh. Este vorba de arhimandritul Ignatie Trif, ales pentru demnitatea de Episcop-vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei. Alegerea a avut loc pe 24 octombrie in sedinta de lucru a Sfantului Sinod, iar hirotonia a avut loc in Catedrala 'Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail' din Paris la 11 decembrie.


Sursa: arhiram.ro
 

.

28 Decembrie 2011

Vizualizari: 723

Voteaza:

Retrospectiva 2011: Canonizari si alegeri de ierarhi in Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE