Ruga la Caransebes - Hramul noii catedrale episcopale

Duminica, 26 aprilie la Caransebes a avut loc deschiderea manifestarii ce se deruleaza deja la a treia editie sub genericul „Zilele credintei si culturii in Caras-Severin”.

Manifestarea este organizata de Episcopia Caransebesului, la initiativa si cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Lucian, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Judetean Caras-Severin si a Primariei municipiului Caransebes, si are trei etape: hramul noii catedrale episcopale „Invierea Domnului”, Simpozionul international „Teologie si rugaciune. 2009 – Anul jubiliar al Sfantului Vasile cel Mare si al sfintilor capadocieni” si Festivalul international de muzica corala religioasa „Timotei Popovici”, aflat la editia a XXVII-a. Perioada de desfasurare a manifestarilor este intre 26 aprilie si 3 mai, cu acest prilej organizandu-se vizite si pelerinaje la principalele obiective religioase si turistice din Caras-Severin.

Debutul manifestarii s-a facut prin slujirea Sfintei Liturghii in Duminica Tomii, pe esplanada noii catedrale episcopale din Caransebes.

Din soborul de arhierei, preoti si diaconi au facut parte: Preasfintitul Parinte Lucian, episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Sebastian, episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Parinte Gurie Gorjeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei si Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Cuvantul de invatatura a fost rostit de Preasfintitul Sebastian al Slatinei, care a vorbit despre importanta credintei in viata crestinilor.

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a fost citit de Preasfintitul Gurie Gorjeanul, iar cel al Mitropolitului Banatului, Inalt Preasfintitul Parinte Nicolae, fiu al Caransebesului, a fost transmis de Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul. In final, in calitate de gazda, Preasfintitul Parinte Lucian a multumit tuturor oaspetilor pentru dragostea aratata Caransebesului si caransebesenilor, prin participarea la traditionala „ruga” a orasului.

Dupa inchieierea slujbei, a avut loc deschiderea „Rugii Caransebesului” prin cuvantul primarului Ion Marcel Vela si printr-o suita de dansuri populare din Banatul Montan, cu aportul unor ansambluri folclorice si de dansuri populare din Caransebes, Borlova, Armenis, Bolvasnita si Varciorova.

Programul continua cu vizitarea Schitului si statiunii Poiana Marului, a oraselor Anina si Oravita, cu un pelerinaj la Manastirea Calugara, cea mai veche asezare monahala a Banatului si bineinteles cu celelalte manifestari dedicate credintei si culturii din Caras-Severin.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

.

27 Aprilie 2009

Vizualizari: 403

Voteaza:

Ruga la Caransebes - Hramul noii catedrale episcopale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE