Rugaciune si meditatie in miercurea Canonului celui Mare

Miercuri 17 aprilie, in saptamana a cincea din Postul Sfintelor Pasti, in toate bisericile din Patriarhia Romana va fi savarsita Denia Canonului cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. La Craiova, in Catedrala mitropolitana "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”, Denia Canonului cel Mare va fi oficiata, incepand cu ora 17.00, de un sobor de preoti in frunte cu Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Cunoscuta drept "Canonul lacrimilor”, aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Este un imn denumit "Canonul Mare“, nu doar pentru numarul mare de stihiri (paste 250), ci si pentru profunzimea invataturilor teologice.

Bogatia si frumusetea canonului reprezinta pentru credinciosi un indemn la pocainta si la meditatie biblica. Este o randuiala cu totul deosebita, incarcata de simboluri, o adevarata retrospectiva a iconomiei mantuirii. Canonul Sfantului Andrei Criteanul este citit in patru parti, in primele patru zile ale Postului Mare, in cadrul Pavecernitei Mari. Tot in cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit si Viata Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic si duhovnicesc, scris de Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Gheorghe Cioiu

Sursa:m itropolia-olteniei.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

17 Aprilie 2013

Vizualizari: 313

Voteaza:

Rugaciune si meditatie in miercurea Canonului celui Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE