Ultima conferință preoțească din acest an din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc miercuri, 12 octombrie, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. La conferință au fost prezenți preoții din cele cinci protopopiate din județul Sibiu.
Conferința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat Preasfințitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Oaspetele de seamă de la conferința preoțească din Sibiu a fost pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, care a susținut o prelegere despre rolul misionar și importanța tiparului în istoria Bisericii noastre. Au fost prezenți la conferință și decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, consilieri eparhiali și protopopii din județul Sibiu.
În prezentare sa pr. Mircea Păcurariu a prezentat succint activitatea tipografică din cadrul Bisericii noastre, de la începuturi și până în prezent.
„ Este necesară o asemenea temă pentru a dovedi și altora că Biserica a fost aceea care a promovat cultura dintru începuturi și până în zilele noastre. Tiparul a fost inventat de Johannes Gutenberg pe la mijlocul secolului al XV-lea și s-au dezvoltat câteva centre tipografice în țările germanice, dar mai ales la Paris și Veneția. Veneția are o mare importanță și pentru noi, românii, în sensul că a pregătit primii tipografi care au lucrat pe pământ românesc. La noi, tiparul a apărut la aproximativ 50-55 de ani de la inventarea lui. Până atunci am avut, lucru vrednic de subliniat, atâtea manuscrise în limba slavonă și apoi în limba română, frumos împodobite cu chenare și frontispicii, care au precupat apoi pe mulți dintre cercetătorii români și străini. La 1508, domnitorul Radu cel Mare a dus în Țara Românească pe meșterul tipograf Macarie din Cetinje, Muntenegrul de astăzi”, a spus pr. Mircea Păcurariu.
Prezentarea ultimelor apariții editoriale
Conferința a continuat cu prezentarea celor cinci referate pregătite de câte un reprezentant al fiecărui protopopiat: pr. George Cosmin Piț de la Parohia Slimnic I, pr. Marian Cristian Rișcă de la Parohia Hașag, pr. Ionuț Popa de la Parohia Porumbacu de Jos, pr. Andrei Iancu de la Parohia Coveș și pr. Mihail Roman de la Parohia Calvaser.
„Aceste prezentări au făcut referire la viața Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, personalitatea sa, la tipăriturile sale, implicarea ierarhului în viața socială, martiriul său și rememorarea acestuia în actualitate. Didahiile Sfântului Antim Ivireanul au fost de asemenea analizate și prezentate”, ne-a spus consilierul cultural Emanuel Tăvală.
În finalul conferinței au fost prezentate și ultimele apariții de la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, amintind aici lucrările „Teologi români și străini membri ai Academiei Române” , elaborată de părintele Mircea Păcurariu și Dorina N. Rusu, precum și „Tradition and Innovation. The Dynamic and Stable Nature of the Ortodox Cult” și „În dialog cu tinerii”, scrise de IPS Mitropolit Laurențiu.
Autor: Ștefan Mărculeț
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.