S-a sfintit biserica manastirii Cerneti din Mehedinti
In data de 24 august, in duminica a X-a dupa Rusalii, PS Nicodim - Episcopul Severinului si Strehaiei - a savarsit slujba de sfintire a bisericii cu hramul "Sfanta Treime" de la manastirea Cerneti.
Prea Sfintia Sa a tarnosit mai intai Sfanta Masa din Sfantul Altar, dupa care a sfintit pe exterior biserica manastireasca.
Aceasta veche vatra monahala este asezata in imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanta de trei kilometri, mai precis in satul Cerneti, comuna Simian, Judetul Mehedinti.
Manastirea a fost zidita in anul 1662 de Grigore Ghica voievod si este cunoscuta in istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837. Slujbele in biserica manastirii au fost oficiate o buna parte de timp de preotul paroh din satul Cerneti, iar din anul 1970 manastirea a fost trecuta in patrimoniul muzeului "Portile de Fier", moment in care toate obiectele de cult au fost asimilate in depozitul muzeului, loc in care se pot vedea si astazi.
In temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, in decembrie 2004, a dezbatut si aprobat reactivarea Manastirii "Sfanta Treime" din satul Cerneti, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, in iulie 2005, a aprobat reanfiintarea acestui lacas monahal care functioneaza in cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.
In ultimii doi ani s-au zidit aici doua corpuri de chilii, precum si trapeza si bucatarie.
Actualmente, manastirea este de maici, avand doua vietuitoare.
In satul Cerneti mai exista alte 3 biserici de mir, intrucat dupa distrugerea Severinului de catre turci in anul 1524, localitatea a fost capitala Mehedintiului, pana la jumatatea secolului al XIX-lea. Anul acesta se implinesc 500 de ani de atestare documentara a acestei localitati.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.