Saptamana a VI-a din Postul Mare

Biserica Ortodoxa se afla in cea de-a VI-a saptamana a Postului Mare, acest pelerinaj duhovnicesc spre Praznicul Invierii Domnului. Saptamana a VI-a sau a Floriilor e cadrul unei intreite inainte praznuiri si anume : pregatirea Sambetei lui Lazar, a Duminicii Stalparilor si a Saptamanii Mari. Actualizarea dramatizata a Patimii, care e obiectul principal al imnologiei Sapamanii Mari a inceput inca din primele zile ale acestei saptamani prin evocarea narativa a bolii, iar mai apoi a mortii lui Lazar si a mersului lui Hristos spre Ierusalim, unde va suferi Patima Sa cateva zile mai tarziu. In cadrul slujbelor cuprinse in cartea Triodului, in aceasta perioada se face pomenirea suferintei lui Lazar, a mortii lui, a instiintarii Mantuitorului de boala lui Lazar si a mortii acestuia si a drumului Domnului nostru Iisus Hristos spre Betania si spre Ierusalim. Trimiterea de mesageri la Hristos de catre Marta si Maria reprezinta ostenelile Postului Mare realizate prin conlucrarea dintre actiune si contemplatie, gratie carora Hristos va veni prin Patima Sa, sa ne izbaveasca mintea inlantuita in patimi.

Dupa Avva Isaia, Lazar simbolizeaza mintea infasurata in vointa proprie, iar Marta si Maria asceza si plansul. Luptand impotriva trandaviei, vom putea invia din intunericul "uitarii de Dumnezeu" la lumina pocaintei.

In sambata saptamanii a sasea, numita si "Sambata lui Lazar", se face din nou pomenirea mortilor. Invierea lui Lazar, fratele surorilor Marta si Maria care Domnul Hristos o face este o anticipare a invierii de obste a tuturor oamenilor si este sarbatorita in Biserica Ortodoxa cu o zi inainte de "Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim", cele doua zile alcatuind impreuna hotarul si puntea de legatura catre Saptamana Patimilor.

In Duminica Floriilor, a sasea a Postului Mare, se sarbatoreste intrarea solemna a Mantuitorului Hristos in Ierusalim, spre patima cea de bunavoie. Ramurile inmugurite de salcie, sfintite in biserici, se impart in aceasta zi credinciosilor pentru a fi duse acasa si asezate langa icoane. Si in ziua de Florii se face, pentru cei care postesc, dezlegare la peste. Aceasta zi de praznic, ultima inainte Sfintelor Pasti, anticipeaza bucuria pe care o va aduce, peste o saptamana, Invierea lui Hristos - biruinta asupra mortii.

Incepand de Duminica, in fiecare seara se vor oficia Deniile specifice Saptamanii Mari.
 
Sursa: reintregirea.ro

.

15 Aprilie 2011

Vizualizari: 387

Voteaza:

Saptamana a VI-a din Postul Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE