Biserica Ortodoxă îl cinsteşte la 12 decembrie pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei. Cu acest prilej, Catedrala „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, îşi cinsteşte ocrotitorul. În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Racla cu un fragment din moaștele Sfântului Spiridon a fost scoasă, spre închinare, la primele ore, în baldachinul din curtea Catedralei. Sute de oameni au aşteptat să aducă cinstire sfintelor sale moaşte şi să se roage sfântului ierarh.
Sfântul Spiridon – apărător al dreptei credinţe
Sfântul Spiridon a fost un apărător al dreptei credințe, în timpul primului Sinod Ecumenic, și un mare făcător de minuni, le-a spus credincioșilor în cuvântul său de învăţătură, Preasfințitul Timotei Prahoveanul.
„Numeroasele minuni pe care le-a făcut în timpul vieţii sale cât şi după moarte l-au aşezat pe Sfântul Ierarh Spiridon în galeria sau în ceata marilor ierarhi din perioada de aur a Bisericii. Chiar dacă nu a fost un strălucit teolog asemenea Sfântului Grigorie sau a Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile el a strălucit prin viaţa şi credinţa lui, prin faptele pe care le-a făcut slujindu-l până la moarte pe Mântuitorul Iisus Hristos, mai marele arhiereilor. De aceea, îndată după ce a fost aşezat în mormânt, la jumătatea veacului al IV-lea, numeroasele minuni şi mireasma de busuioc care ieşea din mormântul său au făcut ca să fie scoase moaştele sale şi să fie trecut în rândul sfinţilor” a spus Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, Preasfinţia Sa a mai arătat că Sfântul Spiridon a fost un om simplu, însă dincolo de simplitatea lui a avut profunzimea credinţei şi dragostea slujirii aproapelui. Totodată, ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Spiridon a ridicat bunătatea la rang de virtute. Istoricul Sozomen dar şi Simion Metafrastul ne spun că şi bunătatea, dar şi primirea lui de străini era asemenea lui Avraam pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu atâta bogăţie şi cu atâta binecuvântare, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Învăţăm din viaţa Sfântului Spiridon slujirea celor aflaţi în suferinţă
Preasfinţitul Părinte Timotei a mai evidenţiat faptul că Sfântul Ierarh Spiridon a fost alături de cei săraci şi suferinzi, ajutându-i în toată viaţa sa. De asemenea, Episcopul Vicar a mai arătat că datorită credinţei puternice a Sfântului Spiridon în momentul în care nu a avut cu cine să oficieze Sfânta Liturghie, îngeri au fost văzuţi slujind şi cântând împreună cu el în sfânta biserică.
„Teodor din Pafos ne spune că a venit la el un sărac din Trimitunda mâhnit de faptul că un om bogat din aceea localitate nu i-a dat câteva măsuri de grău ca să-şi hrănească familia. Sfântul Spiridon după ce s-a rugat împreună cu el i-a spus Nu te teme, mâine bogatul are să-ţi dea mulţime din grânele lui din cele pe care le-a adunat în hambare. Ce s-a întâmplat de fapt? A doua zi a venit o ploaie care i-a stricat hambarele celui bogat şi a risipit pe străzile Trimitundei agoniseala lui pe care nu voia să o împarte cu altcineva şi atunci foarte mulţi săraci au avut posibilitatea să îşi umple cămările lor goale, iar bogatul a rămas cu hambarul gol aşa cum se întâmplă de cele mai mute ori când nu împărţim şi altora din ce ne dă Dumnezeu nouă. Viaţa lui, dreptmăritori creştini, a fost aşezată întotdeauna sub semnul milostivirii lui Dumnezeu, credinţa lui fără margini l-a făcut să slujească împreună cu îngerii, deoarece într-o anumită perioadă când nu a avut cu cine sluji îngerii au fost văzuţi slujind şi cântând împreună cu el la Sfânta Liturghie”, a spus Preasfinţia Sa.
„Sfântul Ierah Spiridon ocroteşte această biserică, îi poartă de grijă şi strălucirea ei se vede pe zi ce trece. Părinţii slujitori la această Catedrală Mitropolitană sunt de două ori misionari prin slujirea lor de la biserică, de aici, din Catedrala Sfântului Spiridon, dar şi prin slujirea de la Administraţia Patriarhală, respectiv din Administraţia Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar ceea ce s-a realizat în ultimul timp este vrednic de toată lauda şi cred că această realizare este tot rod al rugăciunilor Sfântului Ierarh Spiridon. De aceea, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresăm părinţilor slujitori de la Catedrala Mitropolitană în care ne aflăm cuvânt de felicitare şi de binecuvântare. Acelaşi cuvânt de binecuvântare îl aducem şi dumneavoastră celor care aţi participat astăzi la Sfânta Liturghie”, a mai spus Preasfinţia Sa.
Catedrala mitropolitană "Sfântul Spiridon" - Nou îl mai are ocrotitor și pe Sfântul Visarion, Episcopul Larisei, pomenit în Biserica Ortodoxă în ziua de 15 septembrie.
Site: basilica.ro
.-
Sfantul Spiridon al Trimitundei
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Spiridon al Trimitundei
Publicat in : Sfantul Spiridon al Trimitundei -
Pomenirea Sfantului Spiridon al Trimitundei
Publicat in : Sfantul Spiridon al Trimitundei -
Spiridon al Trimitundei - sfantul calator
Publicat in : Sfantul Spiridon al Trimitundei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.