Manastirea Hadambu din judetul Iasi a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii din Moldova si din alte regiuni ale tarii, ieri, cand a fost sfintita pictura interioara a Bisericii „Nasterea Maicii Domnului“, ctitorie-monument, de la 1659, a lui Iane Hadambul. Oamenii s-au inchinat, cu acest prilej, la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, asezata intr-un baldachin nou, in incinta veche a asezarii monahale. Protosinghelul Nicodim Gheorghita, staretul Manastirii Hadambu, a primit rangul de arhimandrit, iar persoanelor care au sustinut lucrarile de pictura si multiplele realizari din ultimul timp, li s-a oferit Crucea moldava si distinctii de vrednicie.
Pelerinii din mai multe colturi ale tarii s-au adunat ieri la Manastirea Hadambu, pentru a se ruga lui Dumnezeu si a cere mijlocire Maicii Domnului, prin ajutorul careia stravechea asezare monahala a reinviat dupa 1990. Oamenii au urcat dealul Hadambului, asa cum fac deseori in timpul anului, la hramuri, in duminici si sarbatori, hranindu-si sufletele din frumusetea coltului de rai si din harul izvorat din Sfanta Liturghie. De dimineata, in glasul clopotelor, soborul de preoti si diaconi, pelerini din Maramures imbracati in costume nationale, autoritati locale si centrale i-au intampinat pe Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Corneliu, Episcopul Husilor, si pe PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. In procesiune, soborul de arhierei, preoti si diaconi s-a indreptat catre Biserica „Nasterea Maicii Domnului“, care a fost pictata la interior, din toamna anului trecut pana acum o luna, de prof. Dan Gogu. Aici a fost oficiata slujba de sfintire a picturii de IPS Teofan, PS Corneliu si PS Calinic Botosaneanul. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a remarcat, la finalul slujbei, frumusetea vesmantului de pictura al vechiului sfant lacas de la Manastirea Hadambu, „care va fi izvor de odihna pentru parintii care se vor ruga aici, departe de tumultul lumii“. „Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta frumoasa podoaba a casei Sale. Din multumirea adusa lui Dumnezeu izvoraste recunostinta adresata parintelui staret Nicodim, parintilor din obstea manastirii si tuturor acelora care au fost alaturi de aceasta asezare monahala in ultimii 20 de ani“, a spus IPS Parinte Mitropolit Teofan.
„Sa ne deschidem sufletul pentru a deveni potir binecuvantat in care sa Se aseze Duhul Sfant“
Miile de credinciosi veniti la evenimentul religios de la Manastirea Hadambu s-au inchinat icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului si au ascultat cu evlavie Sfanta Liturghie, care a fost savarsita de IPS Teofan, PS Corneliu si PS Calinic Botosaneanul, inconjurati de un sobor de 60 de preoti si diaconi, pe un podium amenajat in curtea manastirii. Raspunsurile la strana au fost date de Corul „Chivotul“ al Catedralei mitropolitane din Iasi. In timp ce soborul de preoti si diaconi se impartasea cu Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos, Inalt Preasfintitul Teofan a adresat un cuvant de invatatura, in care a explicat ca telul vietii crestine „este cunoasterea lui Dumnezeu-Tatal prin Hristos, in Duhul Sfant“. „Am venit aici, la Sfanta Manastire Hadambu, pentru a-L cunoaste pe Dumnezeu-Tatal. Pictura de pe zidul stravechii biserici a acestei manastiri s-a asezat pentru ca, prin intermediul ei, noi sa-L cunoastem pe Dumnezeu-Tatal, prin Hristos, in Duhul Sfant. Nu este un alt tel al vietii crestine decat acela de a-L cunoaste pe Dumnezeu-Tatal, prin Hristos, in Duhul Sfant. Duminica aceasta (a VII-a dupa Rusalii) ne plaseaza intr-o stare de asteptare a Pogorarii Sfantului Duh. Biserica ne cheama sa ne deschidem launtrul sufletului nostru, pentru a deveni potir binecuvantat in care sa Se aseze Dumnezeu-Duhul Sfant. Fara desavarsirea in Duhul Sfant nu exista viata crestina autentica“, a explicat IPS Teofan.
Dupa Sfanta Liturghie, Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Teofan a acordat parintelui protosinghel Nicodim Gheorghita rangul de arhimandrit, iar mai multe persoane care au sustinut lucrarile misionare ale Manastirii Hadambu au primit Crucea Moldava si distinctii de vrednicie. Arhim. Nicodim Gheorghita a remarcat, in alocutiunea sa, ca „sarbatoarea de astazi (n.r. - ieri) este prilejuita de finalizarea picturii bisericii-monument, realizata in tehnica fresca de prof. Dan Gogu“. Arhim. Nicodim Gheorghita a multumit Inalt Preasfintitului Teofan, Preasfintitului Corneliu si Preasfintitului Calinic Botosaneanul, care au fost „mijlocitori ai binecuvantarii dumnezeiesti“, precum si preotilor slujitori, autoritatilor centrale, judetene si locale, dar si ctitorilor, donatorilor, binefacatorilor si pelerinilor, care „sunt podoaba Bisericii“. (Constantin Ciofu)
Ansamblul folcloric „Prislopul“ din Borsa, la Iasi
Ansamblul folcloric „Prislopul“ din Borsa (Maramures), condus de doamna Sovan Lilia, bine-cunoscut in intreaga tara prin concertele sustinute cu prilejul evenimentelor nationale sau al sarbatorilor religioase, a fost invitat duminica, 5 iunie, sa inalte cantul lor spre Dumnezeu la sfintirea picturii interioare a Bisericii „Nasterea Maicii Domnului“ de la Manastirea Hadambu, ocazie cu care au dorit sa viziteze, sambata, 4 iunie, centrul istoric si religios al Iasului.
Dincolo de prezenta muzicala - una de exceptie -, prezenta lor fizica te conduce spre interior, spre sufletele lor iubitoare de traditie si de valori autentice romanesti, iubitoare de Hristos si de Biserica. Fete si baieti, imbracati cu camese, zadii si pieptar, naframa sau clop, opinci si traista viu colorata, dupa traditia maramuresana, cei saisprezece tineri, elevi in clasele VI-X, au strabatut strazile Iasului, au intrat in Biserica Manastirii „Trei Ierarhi“, in Catedrala mitropolitana si in Biserica Manastirii Golia, surprinzand pe ieseni cu frumusetea lor. Tinerii din Borsa sunt exemple pentru cei de varsta lor a ceea ce inseamna petrecerea unui timp de calitate, pilde de vietuire crestina in societatea romaneasca. (diac. Catalin Vatamanu)
Sursa - mmb.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.