Sarbatoarea Sf. Prooroc Daniel, ocrotitorul Patriarhului Romaniei, pe Colina Bucuriei

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si-a serbat ziua onomastica in mijlocul credinciosilor. Preafericirea Sa a oficiat Sfanta Liturghie in Catedrala Patriarhala, inconjurat fiind de un sobor de ierarhi format din Inaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Preasfintitul Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, precum si de preoti si diaconi.

La Sfanta Liturghie au mai participat Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Preasfintitul Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal si numerosi credinciosi.

La final, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Casian a adresat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel un cuvant de felicitare in numele ierarhilor prezenti la Sfanta Liturghie: „Preafericirea Voastra ati convertit teologia sistematica si didactica in teologie sacramentala si sfintitoare, in educatia crestina, in zidirea de biserici, manastiri si centre sociale care se incoroneaza astazi cu temelii puternice ale Catedralei Mantuirii Neamului nostru romanesc. Fie ca aceasta ctitorie si la noi la romani sa fie, de la tinerete pana la batranete, temeiul unitatii prin dreapta credinta pe care o propovaduiti si o aparati, educatie crestina, cum s-a vazut aseara cu atati copii si tineri, care vibreaza la Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos”.

Inaltpreasfintia Sa a oferit, apoi, Patriarhului Romaniei, in numele membrilor Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Icoana Maica Domnului – Prodromita, precum si un acoperamant pentru Sfintele Vase brodat cu chipurile Sfantului Daniel Proorocul si Sfantului Daniil Sihastrul.

In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit despre viata si activitatea Sfantului Prooroc Daniel: „Sfantul Proroc Daniil care are simtul responsabilitatii, intrucat numele lui inseamna Dumnezeu este Judecatorul meu, adica suntem raspunzatori in fata lui Dumnezeu pentru ceea ce vorbim si faptuim. De asemenea, suntem raspunzatori in fata lui Dumnezeu pentru cei care sunt incredintati noua spre indrumare pe calea mantuirii. Maine praznuim amintirea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul. Cei doi sfinti, Daniil Proorocul si Daniil Sihastrul au primit de la Dumnezeu darul sfatuirii celor care au raspundere mare. De aceea, intotdeauna, trebuie sa avem in jurul nostru si oameni care ne sfatuiesc, care ne indeamna sa facem binele si sa nu gandim de unul singur. Acest principiu al consfatuirii si al consultarii ca forma dinamica a comuniunii si a cooperarii se pastreaza in Biserica noastra si atat cei care au raspundere pastorala, cat si cei care au trait in pustie ne spun ca mantuirea vine prin multa sfatuire. Acesti sfinti ne indeamna ca noi sa cunoastem mai intai voia lui Dumnezeu si apoi sa sfatuim pe credinciosii simplii, pe oamenii cu raspunderi mai mari in Biserica si in societate, sa fie implinitori ai voii lui Dumnezeu, asa dupa cum profetiile marilor profeti s-au implinit, nu pentru ca erau rodul gandirii omenesti, ci pentru ca erau inspirate de Duhul lui Dumnezeu”.

Dupa Sfanta Liturghie, in Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, a avut loc un moment festiv dedicat zilei onomastice a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Aici, Grupul de colindatori Gura Izvorului din Vatra Moldovitei, judetul Suceava a colindat si urat pe cei prezenti la onomastica Patriarhului Romaniei.

Sursa: basilica.ro
 

17 Decembrie 2011

Vizualizari: 844

Voteaza:

Sarbatoarea Sf. Prooroc Daniel, ocrotitorul Patriarhului Romaniei, pe Colina Bucuriei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE