Crestinii ortodocsi l-au sarbatorit astazi pe Sfantul Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei, din Asia Mica. Sfantul Haralambie a trait in secolul al III-lea si este considerat vindecator al unor boli grave, si ocrotitorul culturilor agricole.
In mijlocul credinciosilor din Sebis a fost prezent astazi IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei care a oficiat, de la ora 10, Sfanta Liturghie. Inainte de Sfanta Liturghie Parintele Mitropolit a binecuvantat lucrarile ce s-au realizat la biserica din localitate ce poarta hramul “Inaltarea Domnului”. In ultimii trei ani s-au realizat la acest locas de cult, vechi de aproape o suta de ani, o serie de lucrari de reabilitare in interior. Cea mai importanta a fost lucrarea de restaurare a picturii, a precizat parintele Ciprian Fratila.
Inaltpreasfintia Sa a fost inconjurat de un sobor de 10 preoti din care a facut parte si protopopul de Bistrita, Parintele Alexandru Vidican. In cadrul Sfintei Liturghii Mitropolitul Andrei al Clujului a hirotonit intru preot pe diaconul Gheorghe Coprean, ce va sluji in parohia Nimigea de sus, protopopiatul Nasaud si intru diacon pe tanarul Marin Menut Largean ce va sluji o data hirotonit preot in parohia Posmus, protopopiatul Bistrita. Au participat la slujba arhiereasca peste 1000 de credinciosi din Sebis si din alte localitati bistritene din zona, dar si o multime de copii ce s-au impartasit in cadrul Sfintei Liturghii. Au fost prezente la sarbatoarea inchinata Sfantului Haralambie de la Sebis si oficialitati judetene si locale.
In cuvantul de invatatura IPS Parinte Andrei a vorbit credinciosilor despre viata plina de sfintenie a Episcopului Haralambie: „Sfantul Haralambie a trait pe la anii 200. Era episcop intr-o cetate din Asia, in Magnezia. Pe vremea aceea, 300 de ani Imperiul Roman a prigonit cumplit Biserica si pentru ca el a marturisit pe Domnul Iisus Hristos cu toata puterea, pana la urma dupa multe chinuri a fost decapitat. Dar dupa mutarea sa la Domnul nenumarate minuni a facut pentru drept credinciosii crestini care i se adresau. In traditia noastra crestina este cunoscut ca tamaduitor de ciuma si mai mult decat atat, in traditia noastra agrara, sateasca se stie ca Sfantul Haralambie este ocrotitorul campurilor si ocrotitorul animalelor. Se stie de asemenea ca Sfantul Haralambie este rugator, mijlocitor pentru holde, pentru vite si pentru gospodarii. Asa se face ca la dumneavoastra evlavia fata de Sfantul Haralambie este mare si noi la invitatia parintelui suntem astazi aici ca sa-l praznuim impreuna pe Sfantul Haralambie”.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului l-a ridicat pe parintele paroh Ciprian Fratila la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, Parintele Mitropolit i-a oferit parintelui Mircea Pop, care a slujit in aceasta parohie timp de mai bine de 50 de ani, o diploma de aleasa cinstire pentru intreaga sa activitate pastoral misionara. Dupa acest moment festiv, IPS Parinte Andrei inconjurat de soborul de preoti a mers in curtea bisericii unde a rostit o rugaciune de binecuvantare a animalelor, a gospodariilor si a culturilor agricole. Sarbatoarea din parohia Sebis care are o traditie de zeci de ani s-a incheiat cu binecuvantarea lucrarilor la casa parohiala.
Localitatea Sebis, formata doar din credinciosi de confesiune ortodoxa, este una foarte vie si activa. Aici locuiesc aproximativ 300 de familii, iar numarul credinciosilor creste, de la un an la altul, deoarece natalitatea este una foarte ridicata.
Sursa: radiorenasterea.ro
.-
Sfantul Haralambie
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Haralambie
Publicat in : Vietile sfintilor -
Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Haralambie in credinta populara
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.